Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Wad en Wierdenpad: Termunten - Appingedam 17km.

GPS

Op deze 3e etappe van het Wad en Wierdenpad, lopen we van Termunten naar Appingedam.

In Termunten lopen we langs de oude Ursuskerk uit de dertiende eeuw en via kleine straatjes lopen we even later naar de nieuwe en oude sluis van Termunterzijl. Termunterzijl was vroeger een oude vissershaven en is lang een garnizoensplaats geweest in de Franse Bezetting.
Boven de oude sluis staat de Boog van Ziel: de brug uit 1725 die versierd is met de wapens van de zijlvesten en zijlvesters van Groningen en uit het Oldambt. Termunterzijl heeft een beschermd dorpsgezicht.
Hierna lopen we weer naar de hoge Waddengrasdijk en bij dijkpaal 18 gaan we deze dijk weer volgen tot in Delfzijl. Ook hier genieten we onderweg weer van de fraaie uitzichten en de vele watervogels.
Bij dijkpaal 20 ligt een monument voor het verdwenen plaatsje Oterdum. Toen de dijk verhoogd werd om deze op Deltahoogte te brengen, moest het kerkje verdwijnen. De grafstenen op het kerkhof werden zorgvuldig verwijderd en naderhand op de nieuwe dijk teruggeplaatst. Niet veel later moest het hele dorp er aan geloven om plaats te maken voor een industriële toekomst die echter nooit werd gerealiseerd.
Hierna begint het industrielandschap van Delfzijl, links zien we vele fabrieken en pijpleidingen en rechts de haven ingang. We blijven de kust nog even volgen tot aan het Eemshotel en passeren onderweg verschillende havens en sluizen.
Daarna loopt de route landinwaarts langs de oude binnenstad van Delfzijl. Vanaf het station van Delfzijl, lopen we door verschillende groenpassages verder richting Appingedam en komen bij de oever van het Damsterdiep.
Via een oud Jaagpad langs het Damsterdiep lopen we het fraaie Appingedam binnen en zien vele oude huizen.

Termunterzijl
Monument Oldambt
Haven Delfzijl
Eemshotel
Station Delfszijl