Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Twentepad: Beuningen - Oldenzaal 16km.

GPS

Vanaf de kerk in Beuningen beginnen we aan deze 4e etappe van het Twentepad.
Via de Oude Dijk lopen we naar de brug over de Dinkel, steken deze over en gaan het pad langs de Dinkel een tijdje volgen.
Al snel passeren we weer één van de Dinkelstenen en even daarna een houten kanon bij de Mauritsbrug. Op deze plek trok Prins Maurits in 1597 tijdens de tachtigjarige oorlog met zijn leger over de Dinkel.
Na geruime tijd, bij de Beuningerveldweg verlaten we de Dinkel en wandelen via deze weg door een bos en later door een open akkergebied verder naar de Hakenberg(54m) en daarna naar de Paaschberg(80m). Beide heuvel behoren tot het stuwwalcomplex Enschede-Oldenzaal.
We lopen verder in een heuvelachtig gebied door enkele bospercelen en dan weer door open akkervelden en passeren op een kleine afstand de Tankenberg(85m) welk de hoogste top is van Overijssel.
Als we de drukke Bentheimerstraat(N375) oversteken komen we door een klein moerasachtig natuurgebied en volgen verschillende onverharde paden.
Hier passeren we de Groote Steen, één van de vele Markestenen in dit gebied. Markestenen zijn honderden jaren oud en duidde vroeger met houtwallen en beekjes de grens aan een bepaald gebied.
Als we verder wandelen komen we door het Kalheupinkpark, lopen daarna Oldenzaal binnen en wandelen naar de Groote Markt het fraaie centrum van deze stad met o.a. de St. Plechelmusbasiliek.
De St. Plechelmusbasiliek is rond 1150 gebouwd van Bentheimer zandsteen, de toren werd rond 1240 aan de kerk toegevoegd.
Als we het centrum weer verlaten lopen we onder de ringweg door, komen door een parkachtig groengebied en lopen dan naar de Bornsedijk richting het grote recreatiepark Het Hulsbeek.
Hier beëindigen we deze 4e etappe van het Twentepad.

Dinkelsteen
Mauritsbrug
Hakenberg
Kalheupinkpark
Oldenzaal