Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Twentepad: Tubbergen - Brandtoren 18km.

GPS

In Tubbergen beginnen we deze 2e etappe van het Twentepad.
We verlaten Tubbergen, steken de Markgraven over en lopen door een agrarisch gebied. We passeren verschillende boerderijen en komen dan aan bij de Elsenbeek die we een stukje gaan volgen.
Als we verder lopen via de Elsweg komen we na een camping in het dal van de Mosbeek. Aan de beek stonden vroeger drie papiermolens waaronder de Molen van Frans en de Molen van Bels.
Geruime tijd volgen we hier een aantal onverharde paden wisselend langs de Mosbeek en dan weer op enige afstand.
Na enige tijd verlaten we even de Mosbeek en via verschillende onverharde paden lopen we naar het gebied van de Mandercirkels. Deze Mandercirkels zijn oude akkers die nu heidevelden met jeneverbesstruiken zijn in de vorm van een 2-tal cirkels. De cirkels hebben een doorsnede van 378 en 343 meter.
In de 2e wereldoorlog waren de cirkels een baken voor de vliegeniers. De cirkels liggen op de grens met Duitsland en onderweg passeren we een grenspaal. We passeren het Hunebed van Mander, blijven daarna even de grens met Duitsland volgen en komen over de Galgenberg (69m).
Als we verder lopen passeren we een Commiezenhut en enige tijd later komen we weer bij de Mosbeek en daarna langs de 2 oude papiermolens de Molen van Frans en de Molen van Bels die beide begin 1700 zijn gebouwd. Rond 1875 werden de beide molen verbouwd tot korenmolens.
Dan volgen er weer verschillende bospaden in het brongebied van de Mosbeek en na enige tijd komen we in het natuurgebied Springendal.
We wandelen hier verder langs het grote heideveld van de Paardenslenkte en komen daarna bij een Brandtoren bij de parkeer plaats Springendal. Hier beƫindigen we onze de 2e etappe van het Twentepad.

Mosbeek
Grenspaal
Uitzicht Galgenberg
Commiezenhut
Watermolen van Frans