Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Graafschapspad: Zutphen - Laren 15km.

GPS

Onder een stralend najaarszonnetje beginnen wij onze eerste etappe van het Graafschapspad en lopen in Zutphen langs de St. Walburgskerk door de oude binnenstad en passeren we verschillende oude monumentale panden en geveltjes.
Via het 's-Gravenhof en de Proostdijsteeg komen we op de Zaadmarkt en lopen we langs de fonteinen door het winkelgebied om even later langs de restanten van de oude stadsmuur te lopen.
We zien de oude maar fraaie Berkelpoort en wandelen door verschillende plantsoenen langs het rivertje de Berkel de stad uit.
Buiten de stad blijven we doorlopen langs de Berkel tot vlakbij Huis de Voorst waar we de Berkel verlaten en om dit fraaie kasteel heen lopen om even later het Afleidingskanaal over te steken.

Wisselend langs akkers en bossen zien we verschillende boerderijen en wandelen we over smalle paadjes en wegen naar Almen.
Even buiten Almen lopen we langs de oude vroegere Berkelbocht, een mooi stukje natuurgebied met veel watervogels en rieteilandjes en komen we bij de Spitholterbrug weer bij de Berkel uit die we vanaf dit punt weer een tijdje volgen.
Bij de oude houten ophaalbrug Velhorst verlaten we de Berkel weer en lopen we naar de bossen van het landgoed Ehze, een oude buitenplaats met een mooi park.

We komen bij de oude stalen Ehzerbrug aan die een belangrijk onderdeel is in de speelfilm "Pietje Bel 2".
Hier steken we het Twenthekanaal over en lopen we door de weilanden in de richting van Laren waar onze eerste wandeldag van het Graafschapspad eindigt.

Zutphen
Berkelpoort
Riviertje de Berkel
Ehzerbrug
Wandelpad