Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Dutch Mountain Trail: Station Eygelshoven (Kerkrade) - Orsbach 22,5km.

GPS

Vanaf het kleine station van Eygelshoven (Kerkrade) beginnen we aan de eerste etappe van de Dutch mountain Trail.
We wandelen naar het buurtschap Oude Hopel en lopen daarna omhoog door de bossen van het natuurgebied Strijthagen.
We lopen verder langs een 4-tal kleine meren en daarna langs de Strijthagerbeek door het Strijthagerbeekdal.
Als we de Strijthagerbeek oversteken klimmen we via een smal pad fors omhoog om daarna via nog een tweetal steile paden naar de top van de Wilhelminaberg te klimmen, de eerste summit van deze trail.
De Wilhelminaberg is een kunstmatige heuvel die ontstaan is als afval steenberg van de oude Staatsmijn Wilhelmina. De Wilhelminaberg heeft een hoogte van 225 meter. Op de westhelling van de Wilhelminaberg ligt de overdekte skipiste SnowWorld en op de noordwesthelling is een 248 meter lange trap gebouwd met 508 treden. De trap is de langste en grootste trap van Nederland.
Dan dalen we via verschillende zigzag paadjes af van de Wilhelminaberg door een bosrijk gebied en passeren een grote manege.
Direct daarna lopen we weer een bosgebied binnen en steken even later bij een viaduct de drukke N300 over en lopen verder langs de ingang van de dierentuin GaiaZoo.
Daarna wandelen we weer een bosgebied binnen en dalen af naar de Anstelvallei waar we de Dentgenbacherbeek oversteken en het pad gaan volgen langs deze beek. We passeren een klein moerasgebied en komen daarna uit voor de Anstelerbeek en komen even later bij Kasteel Erenstein. De gracht om het kasteel wordt gevoed uit de Anstelerbeek, het kasteel dateert uit de 14e eeuw en is nu een hotel.
We wandelen verder via verschillende smalle paadjes tussen de bomen en passeren De Tempel en komen langs een kapel. Even later komen we weer langs de Anstelerbeek die hier de Amsterbach heet.
We volgen de beek geruime tijd, steken de grens over naar Duitsland en komen langs Haus Heyden een voormalige waterburcht uit de 14e eeuw. We verlaten nu de bossen en lopen verder door een open heuvelachtig weidelandschap en passeren Horbach en Forsterheide.
Na enige tijd steken we de drukke A76 over, daarna een oude spoorlijn beter bekend als het Miljoenenlijntje en passeren een stuk van de Sigfriedlinie.
Door nog steeds open heuvelachtig weidelandschap wandelen we naar het dorpje Orsbach waar wij deze eerste etappe van de Dutch Mountain Trail beëindigen.

Trappen Wilhelminaberg
Kasteel Erenstein
Anstelerbeek
Haus Heyden
Sigfriedlinie