Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Via Gulia: Mechelen - Schin op Geul 11km.

GPS

Bij het pleintje in Mechelen zijn we halverwege de Via Gulia (infoborden).
Via een smal steegje verlaten we Mechelen en lopen door een weiland met stegelkes langs de Geul en passeren het gehucht Partij.
We passeren de oude 17e eeuwse hoeve De Bek wat vroeger een posthuis was langs de weg.
We steken de drukke weg Maasticht-Aken over en lopen naar het klooster en kasteel van Wittem. Wittem is een drukke bedevaardersplaats met cafes, restaurants en souveniers winkels.
Daarna lopen we langs het kasteel van Wittem dat nu een hotel/restaurant is. Even verderop komen we bij de Eyserbeek die hier in de Geul stroomt.
We steken hier de Geul over en wandelen naar Gulpen. Vlak voor Gulpen stroomt het riviertje de Gulp in de Geul. Daarna lopen we langs het riviertje de Gulp het plaatsje Gulpen binnen.
Na Gulpen lopen we langs het gehucht Beertsenhoven en komen langs het kasteel Wijlre en passeren even later de bierbrouwerij Brandt.
Nadat we de brouwerij gepasseerd zijn lopen we door een weiland met veel stegelkes en passeren de Wielder Molen ook wel de Molen van Otten genoemd. Deze Wielder Molen uit de 13e eeuw heeft een tweetal schepraderen. Het was een graan en oliemolen die nu op beperkte schaal electriciteit opwerkt.
We vervolgen ons pad door de weilanden langs de Geul en passeren een aantal campings. Bij camping Gronselenput ligt een bron langs de Geul de Gronselenput.
Daarna lopen we verder over een druk wandelpad langs de Keutenberg één van de steilste heuvels van Limburg. Het verschil tussen de Geul en de top van de Keutenberg is bijna 100 meter.
Daarna passeren we de gehuchten Engwegen en Schoonbron, steken de Geul over en lopen langs de Geul naar Schin op Geul.
In Schin op Geul verlaten we even de Geul en lopen omhoog naar de statige Sint-Mauritiuskerk op de heuvel waar deze etappe van de Via Gulia voor ons eindigt.

Kasteel Wittem
Gulpmonding
Kasteel Wijlre
Bierbrouwerij
Wielder Molen