Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Via Gulia: Algemeen 58km.

GPS
RouteInformatie

De Geul is met een verval van 4,1 meter per kilometer wellicht de snelst stromende rivier van Nederland die over een afstand van 58 kilometer een verval heeft van zowat 245 meter.
De Geul ontspringt in Duitsland net over de Belgisch-Duitse grens in het bosgebied van de Konigsberg nabij Lichtenbusch.
Ze steekt al snel de grens over naar België en vloeit achtereenvolgens door de Duitstalige gemeente Kelmis, het dwergstaatje Moresnet en door het Waalse Plombières om dan Nederlands Zuid-Limburg te doorkruisen via Epen, Gulpen, Valkenburg, Meerssen naar Voulwames waar ze in de Maas uitstroomt.

Deze rivier heeft drie officiële namen: Gôhl, Gueule en in het Nederlands de Geul. De oorsprong van de riviernaam is Germaans voor 'smal, ondiep water'.
De Via Gulia is 58 km lang en volgt de Geul van de bron tot aan de Maas en is dus een grensoverschrijdende wandelroute.
Eerst 25km door vnl Duitstalig gebied van België, de overige 33km door Nederland.

Onderweg tussen Lichtenbusch en Voulwames is een hoeveelheid aan historische, bouwkundige, taalkundige en natuurlijke bijzonderheden te ontdekken.
Een route waarbij dus veel is te zien, het gebied is interessant en erg afwisselend, zowel qua natuur- als cultuurlandschap.
Openbaar Vervoer is onderweg bijna niet te doen op sommige delen van de route.
Wij hebben de fietsen meegenomen om terug te fietsen naar het beginpunt maar pas wel op want het is een zeer heuvelachtig gebied (zeker de eerste 3 etappes)!!!