Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Via Gulia: Kelmis - Mechelen 16km.

GPS

Bij de Geulbrug in Kelmis beginnen we deze 2e etappe van de Via Gulia en lopen door het oude ministaatje Neutraal Moresnet.
Bij de geboorte van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden in 1815 ontstond een geschil met Pruisen. Een zinkmijn ten zuiden van Vaals werd door beide landen geclaimd. De oplossing: een ministaatje, Neutraal Moresnet. Ruim honderd jaar lang heeft Neutraal Moresnet bestaan, het lag in de vorm van een taartpunt ten zuiden van het huidige drielandenpunt bij Vaals.
Met zijn oppervlakte van 344 hectare, zijn grensomtrek van 11 km en met zijn oorspronkelijke 256 inwoners mocht het met recht een ministaatje genoemd worden.
Bij Moresnet ligt ook het 1120 meter lange spoorwegviaduct van de spoorlijn Antwerpen-Aachen en lopend over de Via Gulia komt al snel dit spoorwegviaduct in zicht en even later lopen we er onderdoor richting Plombières.
In dit stuk van de Via Gulia lopen we door een groene vallei met verschillende boshellingen. Even later klimmen we op een oude spoordijk en lopen over het trace van een oude spoorlijn verder langs de Geul naar het natuurgebied van de oude open zinkmijn Bleyberg. In dit door zink vervuilde gebied komen veel bijzondere planten en bloemen voor zoals o.a. het zinkviooltje.
De Geul gaat hier via een verdwijngat ruim 100 meter ondergronds in een doorgang van een berg en stroomt daarna naar richting Plombières.
Na Plombières volgen we weer de Geul en komen langs de Terbruggenmolen uit 1801 en steken na Sippennaeken de grens met Nederland over bij grenspaal nr. 8.
Door een groen dal blijven we de Geul volgen en passeren op afstand Epen. Na de vakwerkhoeve Birven volgen we de Geul langs de Heimansgroeve. De Geul heeft hier een kleine vallei uitgesleten waardoor oude stenen zichtbaar zijn geworden.
Daarna komt de Volmolen van Epen inzicht. In de 13e/14e eeuw stonden hier verschillende watermolens. De huidige Volmolen dateerd uit de 18e eeuw en werd gebruik voor de lakenindustrie.
Hierna volgen we een lang en fraai traject langs de Geul tot aan Mechelen waar we deze 2e etappe van de Via Gulia beëindigen.

Moresnet
Zinkmijn Bleyberg
Verdwijngat
Heimansgroeve
Volmolen Epen