Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Oranje-Nassaupad: Riel - Rijen 20km.

GPS

In Riel lopen we langs de kerk en wandelen daarna naar het riviertje de Oude Leij (Rielse Laai) die we een tijdje gaan volgen.
Onderweg zien we enkele grote stenen, deze stenen heten hier de Rielse Kaaien.
Door enkele aardbreuken zijn er hier onder de oppervlakte oude rivierbeddingen aanwezig waardoor vroeger keien werden afgezet. Nog regelmatig tijdens het ploegen kom er weer een kei naar boven.
Riel heet tijdens het carnaval dan ook Kaaiengat.
We wandelen verder langs de Oude Leij en komen na een tijdje bij het oude spoortracé van het Bels Lijntje. Het Bels Lijntje was een spoorlijn tussen Tilburg en Turnhout dat in 1973 werd gesloten.
We volgen een tijdje het Bels Lijntje, wandelen onder de A58 door en zien onderweg wisselend weilanden en bossen waar het tracé doorheen loopt.
Als we de drukke Bredaseweg oversteken verlaten we het Bels Lijntje en lopen het bosgebied binnen van de Oude Warande.
De Oude Warande is een 18e-eeuws park aangelegd als een Sterrenbos. De Oude Warande heeft acht sterlanen en langs de randen lopen vier lanen die een vierkant van ongeveer zeventig hectare omsluiten.
We volgen hier verschillende bospaden, passeren een grote vijver en komen in het middelpunt van het bos waar de sterpunten samen komen. Dat middelpunt is een rond grasveld met daarop (en half erin) het kunstwerk de Grotto. Een zwart, spiegelende grot met een kleine horeca bestemming.
We lopen via een van de sterlanen het bos uit, steken een spoorbaan over en wandelen naar Tilburg waar we langs de rand van deze plaats enkele bospaden volgen door het Reeshofbos.
Dan wandelen we de wijk Reeshof binnen, passeren het treinstation Reeshof en komen even later aan bij het riviertje de Donge. Vanaf hier wandelen we verder door een woonwijk en volgen de Donge.
Als we Tilburg uitlopen volgen we nog even de Donge en komen bij de Flaassendijk, een saaie asfaltweg die we geruime tijd gaan volgen. Daarna volgen nog de Tinnegietersweg en de Zwarte Dijk waarna Rijen in zicht komt.
Via de Zwarte Dijk en de Tuinstraat wandelen we Rijen binnen en komen daarna in het centrum van Rijen bij de grote kerk waar we deze etappe van het Oranje-Nassaupad beëindigen.

Wandelknooppunten:
Centrum Riel 20-33-35-70-50-71-64-22-72-10-32-34-35-07-60-05-61-66-62-28-27-52-51-22 Centrum Rijen.

Oude Leij
Oude Leij
Tracé Bels Lijntje
Oude Warande
Donge