Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Oranje-Nassaupad: Baarle - Nassau - Riel 21,5km.

GPS

We lopen als snel naar het centrum van Baarle-Nassau en passeren de oude waterpomp uit 1809 bij het oude gemeentehuis.
Dan lopen we de grens over naar het Belgiesche Baarle-Hertog en wandelen we daarna de Kapelstraat in waar we wel 5 keer de grens oversteken en weer terug zijn in Nederland.
Als we Baarle-Nassau verlaten lopen we langs de St. Salvatorkapel.
De kapel heeft een oude geschiedenis, al in de 8e eeuw was er hier een houten kapel en een begraafplaats gevestigd. De huidige kapel dateert uit 1930. Rond de kapel ligt een bidtuin met een Lourdesgrot, Calvarieberg en kruisweg.
Daarna wandelen we verder en passeren de buurtschappen Nijhoven en Keizershoek.
Hier wandelen we een open weilandgebied met akkerbouw binnen en gaan hier verschillende onverharde paden volgen en passeren daar de buurtschappen Heikant en Voske.
Na een tijdje lopen we door Driehuizen en komen daarna door een gebied met af en toe kleine bossen en struiken.
Als we de Kapellekensbaan oversteken lopen we Alphen binnen bij het Renesplein en komen bij het tracé van het Bels Lijntje. Het Bels Lijntje was een spoorlijn tussen Tilburg en Turnhout dat in 1973 werd gesloten. Van 1974 tot 1982 reed de Stichting Stoomtrein Tilburg-Turnhout met een toeristische stoomtrein ritten van Tilburg tot Baarle-Nassau en terug.
Wij wandelen een stuk over het tracé en na een viaduct verlaten we het tracé en wandelen naar het bosgebied van het landgoed De Hoevens. Als we het riviertje de Leij oversteken gaan we een tijdje een pad volgen door de zeer fraaie Leijvallei.
Als we de Leijvallei weer verlaten passeren we eerst een grafheuvel en daarna een vogelkijkhut. Dan lopen we naar de Regte Heide en steken deze grote heide over en passeren onderweg weer enige grafheuvels.
Bij het einde van de Regte Heide komen we weer uit bij de Leij en volgen weer even een tijdje dit riviertje en zien we onderweg verschillende waterplassen langs de Leij.
Als de kerktoren van Riel in zicht komt steken we de Leij over en lopen door de weilanden richting de eerste huizen van Riel.
Bij de kerkstoren van Riel beëindigen we deze etappe van het Oranje-Nassaupad.

Wandelknooppunten:
Centrum Baarle-Nassau 87-89-56-61-06-14-51-07-24-23-97-96-42-57-54-55-56-01-27-28-32-22-21-20 Centrum Riel.

Baarle-Nassau
St. Salvatorkapel
Leij
Grafheuvel
Regte Heide