Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Oranje-Nassaupad: Chaam - Gilze 18km.

GPS

Wij beginnen het OranjeNassaupad bij de Antonius Abtkerk in Chaam.
We lopen vanaf de kerk een stukje noordwaards over de Bredaseweg en via het Elsakkerpad verlaten we Chaam en wandelen over een graspad door een weilandgebied.
Via de Heikantsestraat lopen we verder en na de Wijngaard Dassemus wandelen we over een graspad langs de Groot Heiveldsebeek. Dit pad langs de beek gaan we geruime tijd volgen. We lopen eerste enige tijd langs de achterkant van de wijngaard en steken dan de voormelde beek over.
We wandelen verder over verschillende graspaden door een bosachtig gebied en soms weer langs enkele akkers tot de Broekse Beek. We steken deze beek over en wandelen langs deze beek verder tot de Snijderseweg waarna we door het buurtschap Snijders-Chaam komen.
Dan lopen we het bosgebied binnen van de Valkenberg en het Chaamsche Bosch. We steken de Valkenbergse Lei over en wandelen door de bossen verder waarbij we enkele vennen en heidevelden passeren.
Na een tijdje wandelen we langs de bosrand van het Prinsenbos verder en zien we rechts verschillende open landbouwgebieden. We lopen hier soms weer langs de Valkenbergse Lei en na geruime tijd steken we deze over.
Even later wandelen we door een kabouterbos en komen we bij het Geuzenpad. Het Geuzenpad is een zandweg tussen de kerken van Chaam en Gilze waar vroeger de kerkgangers over liepen. Geus (Frans gueux = bedelaar) werd in de 16e eeuw een scheldnaam voor een protestant.
Vanaf hier volgen we dit Geuzenpad geruime tijd door de bossen richting Gilze.
Na enige tijd passeren we de prachtige grote ven Ossegoor met rechts een waterplas en links een moerasgebied. Weer even later passeren we links een 2e fraaie bosven. We volgen nog steeds het Geuzenpad en als we de bossen uitlopen wandelen we verder door een open akkergebied en steken de beek Langereidse Rei over waarna we verder lopen naar het buurtschap Horst.
Voor ons zien we de kerk van Gilze verschijnen en als we verder wandelen komen we al snel via het Laarspad in Gilze.
Via de Raadhuisstraat en de Kerkstraat komen we bij de Sint Petrus bandenkerk waar we deze 1e etappe van het OranjeNassaupad beëindigen.

Wandelknooppunten:
Centrum Chaam 91-61-62-66-65-69-67-63-47-71-41-42-52-51 Centrum Gilze.

Chaam
Elsakkerpad
Chaamse Bossen
Geuzenpad
Ossegoor