Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Dinkelpad: Algemeen 66km.

GPS
RouteInformatie

Het Dinkelpad loopt langs de grens met Duitsland en begint bij het station van het Duitse Gronau.
Daarna loopt het Dinkelpad een stuk door Twente om daarna te eindigen bij een TOP in het Duitse Neuenhaus.
De route is goed aangegeven met de Wit-Blauwe vierkantjes.
Het riviertje de Dinkel zelf is ongeveer 93 kilometer lang en de bron ligt in Noordrijn-Westfalen bij het gehucht Höven (Höven,Rosendahl).

De Dinkel stroomt dan 38 km in Duitsland en komt tussen Gronau en Losser de grens over. Stroomt dan 46 km door Twente en daarna nog 9 km in de Duitse deelstaat Nedersaksen bij Neuenhaus waar de Dinkel uitmondt in de Vecht.
De Dinkel is dus een grensoverschrijdende rivier en is belangrijk voor de afvoer van water uit Nederland en Duitsland. Er zijn maar weinig rivieren in Nederland die zo’n natuurlijk karakter hebben als de Dinkel. Vooral in het zuidelijke deel meandert het water door het landschap en in het natuurgebied Lutterzand slingert de Dinkel zich door de zandafzettingen.
In de winter en vroege voorjaar overstroomt dit deel van het riviertje regelmatig.
Even na het Lutterzand is een omleidingskanaal aangelegd. Bij extreem hoge waterstanden voorkomt dit kanaal dat de weilanden en akkers die stroomafwaarts van het Lutterzand liggen onder water komen te staan.
Langs de Dinkel staan 25 kunstwerken van zandsteen die allen op een verschillende manier kunstzinnig bewerkt zijn. Deze stenen hebben de bijnaam Dinkelstenen gekregen.

Over de lengte van het Dinkelpad bestaan nogal wat verschillen.....
Er is een boekje Dinkelpad/Reggepad dat 77km vermeld en er is een pdf-folder van VisitTwente die 58km aangeeft.
We hebben de route in het voorjaar 2022 gelopen via de officiele bordjes en kwamen op 65 kilometers (Station Gronau tot de TOP in Neuenhaus).
Wat echt onbegrijpelijk is dat het Dinkelpad eindigt in een parkje (TOP) in Neuenhaus terwijl de Dinkel nog geen kilometer verder uitmondt in de Duitse Vecht. De plek waar de Dinkel in de Vecht uitmondt is gewoon per wandelpad te bereiken....???
De Duitse Vecht komt bij Laar Nederland binnen en wordt vanaf daar de 'Overijsselse Vecht' genoemd.