Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Dinkelpadpad: Tilligte - Neuenhaus 14,5km.

GPS

Bij de brug over de Dinkel bij de Cosmos Sterrenwacht beginnen we aan de 4e en laatste etappe van het Dinkelpad.
We lopen hier over een dijkje langs de Dinkel met naast ons een Klootschietparcour.
Bij een brug lopen we aan de andere zijde van de Dinkel verder en na enige tijd komen we bij een uitkijkpunt en een omleidingskanaal van de Dinkel.
Hier gaan we een pad langs dit Dinkel omleidingskanaal een tijdje volgen.
Na geruime tijd passeren we de oprijlaan van de Havezate Brecklenkamp. Huis te Brecklenkamp zien we voor ons en werd in 1564 gebouwd. In de 17e eeuw kreeg het huis zijn huidige vorm.
Na enkele verharde wegen komen we weer bij het Dinkel omleidingskanaal en volgen we weer een tijdje het pad langs dit kanaal. Onderweg passeren we een stuw met een vistrap.
Als we het pad langs dit omleidingskanaal weer verlaten steken we de grens met Duitsland over en wandelen we verder naar de plaatsje Lage en passeren eerste de oude ruïne van de burcht van Lage en daarna het herenhuis Lage. De oude burcht werd in 1626 verwoest en is nooit meer opgebouwd. Het herenhuis Lage werd in 1686 gebouwd.
Vlak bij het herenhuis Lage zien we de mooie witte kerk van Lage (uit 1687), de watermolen (gebouwd in 1270) en er naast de molennaarswoning.
Als we verder wandelen komen we langs de Lage Eichenallee, hier staan zes identieke huizen de zgn. Kommiezenhuizen uit ongeveer 1850. Aanvankelijk waren ze bestemd voor het personeel van Huize Lage, later woonden hier de douaniers de zgn. Kommiezen.
We wandelen verder richting Neuenhaus en lopen langs een kleine gracht Neuenhaus binnen. Na enige tijd komen we bij een stuw in de Dinkel en steken de Dinkel over.
Vanaf hier lopen we door het kleine centrum van Neuenhaus, passeren het oude Raadhuis, de kerk en enkele gevelpanden waarna we uitkomen bij de Molenbeek en de watermolen van Neuenhuis. Hier was vroeger de haven (M├╝hlenkolk) waar boten komend van de Dinkel en de Duitse Vecht hun lading naar Neuenhaus brachten.
We lopen verder langs een waterplas en in een parkje achter de waterplas, bij een TOP is het einde van het Dinkelpad.

Maaarrr............!!!
Wat echt onbegrijpelijk is dat het Dinkelpad hier in een parkje (TOP) eindigt terwijl de Dinkel nog geen kilometer verderop uitmondt in de Duitse Vecht. De plek waar de Dinkel in de Vecht uitmondt is gewoon per wandelpad te bereiken...???
Volg vanaf de TOP de Seifendamm naar rechts, waar de Seifendamm naar rechts afbuigt rechtdoor Hiltener Weg. Volgt de Hiltener Weg naar links, steek de Dinkel over en volgt direct rechts het voetpad langs de Dinkel. Onder een viaduct door en daar stroomt de Dinkel in de Duitse Vecht.

Havezate Brecklenkamp
Kerk Lage
Kommiezenhuizen
Neuenhaus
Vecht / Dinkel