Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Dinkelpadpad: Losser - Lutterzand 21km.

GPS

Vanaf het Cultuurpark Erve Kraesgenberg wandelen we door een coulisselandschap naar de Dinkel.
We steken de rivier over, wandelen het bosgebied van De Zandbergen binnen en passeren een zandstuifgebied.
We komen hier in het natuurgebied de Oelemars waar een grote waterplas is die onstaan is door zandwinning. Iets buiten de route langs de waterplas staat een uitkijktoren. De Oelemars is een belangrijk vogelgebied en op enige afstand passeren we een observatiehut.
Hier steken we de grens met Duitsland over en wandelen door een bosgebied naar het Klooster Bardel dat we op enige afstand passeren. Het Franziskanerklooster werd in 1922 gesticht als een missieklooster en is nog steeds in gebruik.
We wandelen verder en lopen door een groot bosgebied met verschillende meren die allemaal onstaan zijn door zandwinning.
Als we het bosgebied weer verlaten steken we de grens weer over naar Nederland en even daarna ook weer de Dinkel. Hier passeren we het kunstwerk De Landmeter, een paar Dinkelstenen waar een meetinstrument op staat.
Vanaf hier volgen we een tijdje de Snoeyinksbeek, een zijriviertje van de Dinkel door een gebied vol met houtwalletjes.
Als we de beek weer verlaten lopen we geruime tijd over verschillende verharde en onverharde paden door een coulisselandschap met afwisselend houtwallen, bospaden en struikgebieden.
We komen hier door het natuurgebied Duivelshof dat bestaat uit heide, bos, akkers, moerasland en grasland. We steken de Luttebeek 2x over waarna we via de smalle Postweg weer richting de Dinkel lopen die we daarna oversteken.
Daarna steken we een spoorlijn over en even later de drukke snelweg A1.
Als we verder wandelen komen we in het natuurgebied van Het Lutterzand. Dit natuurgebied ligt aan de voet van de stuwwal uit de ijstijd en bestaat uit fraaie heidevelden, zandverstuivingen en prachtige bossen. Dwars door dit natuurgebied stroomt de Dinkel.
De Dinkel verplaatst zich al meanderend door dit gebied en in de winter/vroege voorjaar is de waterstand soms zo hoog dat hij regelmatig hier buiten zijn oevers treedt. Daar waar de Dinkel een bocht van 180 graden maakt, in het hartje van het Lutterzand ligt een soort van landtong die De Groene Staart genoemd wordt.
Aangekomen bij de Lutterzandweg, bij de TOP (Toeristisch Overstappunt) beƫindigen we deze 2e etappe van het Dinkelpad.

De Oelemars
Klooster Bardel
De Landmeter
De Duivelshof
Snoeyinksbeek