Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Dinkelpadpad: Lutterzand - Tilligte 18,5km.

GPS

Vanaf de TOP bij de Dinkel in het natuurgebied Lutterzand beginnen we deze 3e etappe van het Dinkelpad.
We steken de Dinkel over en wandelen al snel over verschillende onverharde paden door het coulisselandschap van het gebied Hamermaten en de Olthuizer Esch.
Wisselend wandelen we hier door kleine bospercelen, houtwallen en struikgebieden.
Na geruim tijd komen we weer bij de Dinkel steken deze over en gaan dan enige tijd het pad langs deze rivier volgen.
Onderweg passeren we de Mauritsbrug met een kanon. Precies op deze plek is in 1597 tijdens de 80-jarige oorlog Prins Maurits met zijn troepen de Dinkel overgestoken. De toenmalige brug was niet berekend op het gewicht van de zware kanonnen en de soldaten kregen de opdracht bomen te kappen om de brug te versterken. Een informatiebord geeft hier meer info over deze strijd.
Bij de Oude Dijk verlaten we even de Dinkel en lopen naar het dorpje Beuningen. Beuningen ligt fraai verscholen in een glooiend landschap en fraai is ook het in de bocht van de Dinkel gelegen Sterrenbos met twee vijvers waar we daarna ook doorheen lopen.
Als we verder lopen komen we weer langs de Dinkel en volgen weer enige tijd de rivier tot Huize Singraven in zicht komt.
Singraven is een landgoed langs de Dinkel en tot het landgoed behoren behalve de havezate ook de watermolen van Singraven (1448) aan de Dinkel, een koetshuis (1868) en een aantal pachtboerderijen.
De watermolen van Singraven bestaat uit drie waterraderen met meerdere molens: een oliemolen, een korenmolen en een houtzaagmolen.
Via de Kasteellaan verlaten we het landgoed, passeren hier de Poortwachtershuisjes Singraven en na een bosgebied komen we bij het Kanaal Almelo-Nordhorn dat we even gaan volgen.
We komen hier langs het Schuivenhuisje, de plek waar de Dinkel onder het kanaal doorstroomt. Het merkwaardige smalle gebouw heeft een schuivenconstructie die de waterstand regelt van het kanaal met de Dinkel.
Als we het kanaal verlaten wandelen we over een aantal verharde en onverharde paden door een agrarisch landschap richting Tilligte dat we op kleine afstand passeren.
Aangekomen bij de Frensdorferweg lopen we richting de Dinkel en passeren we de Westerveldmolen. Deze korenmolen dateert uit 1864 en is in 1984 geheel gerestaureerd.
Aangekomen bij de brug over de Dinkel zien we voor ons de Cosmos Sterrenwacht. Deze sterrenwacht is gebouwd op één van de donkerste plekken van Nederland. De sterrenwacht is te bezoeken en heeft ook een planetarium.
Hier beëindigen we deze 3e etappe van het Dinkelpad.

Mauritsbrug
Huize Singraven
Watermolen
Schuivenhuisje
Cosmos Sterrenwacht