Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Brabantse Wal: Algemeen 112km.

GPS
RouteInformatie

De Brabantse Wal is een Streekpad (SP17) die begint bij het station van Bergen op Zoom.
De Brabantse Wal, vaak ook wel aangeduid als de Zoom ligt in West-Brabant op de grens met Zeeland en is een opvallende steilrand met een overgang van hoger gelegen zandgronden naar de lager gelegen zeekleipolders van Zeeland.
Het meest opvallend in het landschap van de Brabantse Wal is een steile rand die loopt van de Belgische grens bezuiden Ossendrecht langs Hoogerheide, Woensdrecht, Bergen op Zoom en Halsteren tot vooorbij Steenbergen.
De steilrand bereikt op sommige plekken een hoogte van tussen de 20 a 30 meter boven NAP en is waarschijnlijk ontstaan door erosie door de rivier de Schelde en door de zee.

Het hoogste punt van de Brabantse Wal ligt bij Putte, de Hoogenberg 39 meter boven NAP.
De oude binnenstad van Bergen op Zoom ligt direct op de Brabantse Wal.
In enkele straten van de binnenstad, zoals de Hoogstraat en de Potterstraat zijn duidelijk de hoogte verschillen te zien, terwijl het westelijke deel van de stad, de Kaai lager is gelegen op de zeekleigronden.
De route loopt door de oude binnenstand, over de Markt en langs het Markiezenhof en daarna verder richting de Binnenschelde.

Langs het Markiezaatmeer gaat de route noordwaarts en na een industriegebied loopt de route via Halsteren naar de oude vestingsstad Steenbergen.
Na Steenbergen loopt de route zuidwaarts richting Wouw, Heerle en na Huijbergen wordt bij Putte de Belgische grens bereikt.
Vervolgens gaat dit streekpad na Putte weer noordwaarts richting Ossendrecht en Hoogeheide en bereikt de route Bergen op Zoom weer.