Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Brabantse Wal: Heerle - Huijbergen 18km.

GPS

Deze etappe van de Brabantse Wal loopt van Heerle naar Huijbergen.
In Heerle wandelen we langs de St. Gertrudiskerk en lopen we even later over een oud Kerkepad door de weilanden richting Wouw.
Vlak voor Wouw buigen we rechts richting het zuiden, passeren de Molen De Arend. We steken daarna een spoorbaan over en even later de drukke A58.
Via verschillende verharde wegen en onverharde paden lopen we tussen de weilanden door en bereiken na geruime tijd het dorp Wouwse Plantage.
Wouwse Plantage heeft vroeger vele namen gehad waaronder de naam Pindorp. In 1958 werd de naam Pindorp vervangen door Wouwsche Plantage en in 1968 door Wouwse Plantage. De kerk dateert uit 1891 maar de huidige toren werd na de laatste oorlog opnieuw opgebouwd.
We passeren het beeld van de Houthakker met daarachter het oude schooltje.
We steken het water van de Moervaart (Zoom) over en gaan een aantal paden volgen door de boswachterij Wouwsche Plantage.
Nadat we de beukenlaan van de Kriekendreef zijn overgestoken passeren we de Belgische grens bij grenspaal 244.
Een klein stukje verder lopen we Nederland weer binnen bij de Brede Straat en even verder passeren we het buurtschap Schoelieberg.
Op weg richting Huijbergen passeren we een aantal stuifduinen waarvan de Pilberg met ruim 22 meter de hoogste is. Deze duinen maken deel uit van de Brabantse Wal. Door regen en winderosie zijn de duinen echter flink kleiner en lager geworden.
We lopen hier langs de buitengrens van Huijbergen. In Huijbergen staat de 17e eeuwse abdijhoeve met een poorthoeve uit 1674 van het oorsponkelijke Wilhelmietenklooster.

De Arend
De Houthakker
Grenspaal
Pilberg
Huijbergen