Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Brabantse Wal: Ossendrecht - Bergen op Zoom 20km.

GPS

Deze etappe van de Brabantse Wal loopt van Ossendrecht naar Bergen op Zoom.
Vanaf de Geuzenkei bij de oude Trambaan lopen we omlaag naar het buurtschap Calfven dat onderaan de steilrand ligt.
Even later lopen we via de onverharde Calfvense Weg de Noordpolder in en zien we achter ons duidelijk de verhoogde steilrand van de Brabantse Wal.
Via de Schenkeldijk, een oude zeedijk wandelen we verder. In dit gebied lopen verschillende oude vloed geulen als de Calvense Kreek en de Agger.
Even later passeren we een uitkijk plateau bij een waterplas (moerasgebied) en zien we verderop Hoogerheide liggen boven op de steilrand van de Brabantse Wal.
Als we even later richting Hoogerheide lopen merken we duidelijk dat we omhoog lopen. Het water naast het wandelpad stroomt hier ook in verschillende kleine watertrappen omlaag.
Vlak voor Hoogerheide volgen we een pad onder de steilrand van de Brabantse wal en even later bij de Bunt lopen we omhoog richting Hoogerheide.
Na Hoogerheide lopen we regelmatig op de rand van de Brabantse Wal en hebben we verschillende uitzichten op het lager gelegen poldergebied.
Vooral op de Rijzende Weg in Woensdrecht hebben we fraaie uitzichten op het poldergebied en de A58 die beneden ons door de Prins Karelpolder loopt.
Nadat we zijn afgedaald naar de onderliggende polder, passeren we de drukke A58 en even later wandelen we weer omhoog naar het bosgebied van de buitenplaats Mattemburgh en passeren we het beekdal De Blaffert.
Nadat we de spoorlijn Bergen op Zoom - Vlissingen zijn overgestoken lopen we door en langs het natuurgebied Kraayenberg en wandelen we verder door het dal van de Molenbeek. Hier wandelen we verder over verschillende vlonders door een moerasgebied en zien we de contouren van Bergen op Zoom voor ons.
Nadat we de Augustapolder zijn overgestoken wandelen we verder naar het Koningin Beatrixbos op de rand van Bergen op Zoom. Hier sluiten we weer aan bij de route van de eerste etappe van dit Streekpad De Brabantse Wal.

Schenkeldijk
Uitkijkpunt
Watertrappen
Mattemburgh
Augustapolder