Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Vlieland: Rondje Midden Vlieland/Vuurboetsduin 15km.

GPS
RouteInformatie

Vanaf het Havenplein bij de bootterminal lopen we de Dorpsstraat in en gaan deze volgen.
Aan het einde van de Dorpsstraat gaan we rechts, direct links en via veel traptreden klimmen we omhoog richting de Vuurtoren.
De Vuurtoren zelf is maar 9,5 meter hoog, maar door de bouw op de Vuurboetsduin schijnt de toren ruim 50 meter boven de zeespiegel. Vanaf de Vuurboetsduin kan men genieten van een prachtig uitzicht over het dorp, de Noordzee, de Waddenzee en de omliggende eilanden. In 1929 is naast de vuurtoren een uitkijkpost op palen gebouwd.
Bij de Vuurtoren gaan we verder richting de Kaasbunker en passeren een picknick bank bij het waterreservoir met een fraai uitzicht over de Noord-oostkust van Vlieland.
Achter de zendmast klimmen we omhoog naar de top van de Vuurboetsduin de hoogste duin van de Waddeneilanden en tevens het hoogste punt van Friesland (45m). Hier staat een kleine uitkijktoren.
Na de Vuurboetsduin wandelen we de bossen in en na verschillende bospaden verlaten we de bossen en wandelen in een open duinlandschap met heide naar de bossen en de natuurcamping Lange Paal.
Na de natuurcamping lopen we de bossen weer in en komen even later bij de nieuwe eendekooi waar we een rondje om de waterplas lopen.
Na deze nieuwe eendenkooi lopen we nog even door de bossen en buigen noordwaarts af en steken het duingebied over van de Vallei van het Veen waarna we het Veenpad oversteken en door de hoge duinen naar het strand lopen.
Na ruim 2 kilometer lopen we weer door de duinen naar het Kantonnierspad (Een Kantonnier was in de 19e eeuw een vaste arbeider belast met het dagelijkse onderhoud van de paden op het eiland).
Even later passeren we een oud bunkercomplex en lopen we door de bossen naar de Torenvijver. Daarna wandelen we door het Bokkendal dat gelegen is aan de voet van de Vuurboetsduin.
Daarna lopen we bij de Nicolaaskerk Oost-Vlieland weer binnen en terug naar het beginpunt op het Havenplein.

Havenplein
Vuurboetsduin
Vuurboetsduin
Eendenkooi
Torenvijver

Vlieland: Rondje Oostkust Vlieland 12km..

GPS
RouteInformatie

Vanaf het Havenplein bij de bootterminal in Oost-Vlieland lopen we langs het water richting de jachthaven van het eiland.
Bij de jachthaven lopen we links nog even omhoog het bos in naar de uitkijktoren van de Belvedere.
Terug bij de jachthaven lopen we om de jachthaven heen en lopen het strand op van de Noordkop.
Rechts zien we de zandplaat van de Richel. We blijven over het strand lopen en zien voor ons in de verte de kustlijn van Terschelling.
Na enige tijd komt het strandpaviljoen Oost in zicht. Daarna blijven we nog steeds over het strand lopen langs de waterlijn tot het volgende strandpaviljoen Badhuys. Hier verlaten we het strand en lopen naar de oude Reddingbootschuur (nu Galerie).
Voor deze Reddingbootschuur lopen we links een pad op dwars door een gebied vol met verschillende zomerhuisjes en enige tijd later verlaten we rechts dit gebied en lopen de bossen in.
Na een aantal bospaden, steken we een fietspad over en komen langs een fraaie bosvijver.
Even later klimmen we omhoog en wandelen over een duintop waar een windwijzer staat. Dan dalen we af en lopen langs het oude Armenhuis en de Nicolaaskerk het dorp Oost-Vlieland weer binnen.
De huidige kerk werd rond 1605 gebouwd en in 1647 werd deze verbouwd tot een kruiskerk.
In de Dorpsstraat zien we verschillende oude monumentale panden waaronder het oude Raadhuis dat in 1855 werd gebouwd in de neoclassicistische stijl. Bij de M.A. de Ruyterglop lopen we rechts naar de Waddendijk waar we een fraai uitzicht hebben over het dorp Oost-Vlieland en de Waddenzee.
Via deze Waddendijk lopen we terug naar het Havenplein waar we deze wandeling begonnen.

Belvedere
Noordkop
Reddingbootschuur
Nicolaaskerk
Oude Raadhuis

Vlieland: Rondje Westkust 20km.

GPS
Routeinformatie
Vanaf het Havenplein nemen we de bus naar Het Posthuys om vanaf daar zigzaggend over het eiland terug te lopen naar het dorp Oost-Vlieland.
Aangekomen bij Het Posthuys lopen we westwaarts naar het vogelgebied van de Kroon's Polders aan de zuidwestkant van Vlieland.
Vanaf hier hebben we wijds uitzicht over dit vogelnatuurreservaat en lopen we naar een vogelkijkhut.
Daarna lopen we bijna rondom dit vogelgebied, passeren nog een vogelkijkplek en komen dan langs de hekken en ingang van het militaire kamp.
Hier steken we dit smalle deel van het eiland over en komen bij de Meeuwenvallei en het strand aan de noordzijde van het eiland. Vanaf hier staan er verschillende waarschuwingsborden indien men verder westwaarts wilt lopen i.v.m. vliegoefeningen door het leger.
We blijven het strand ruim 2 kilometer volgen waarna we via het Pad van Zes het binnenland weer inlopen naar de bossen van het Bomenland.
We lopen langs de bosrand om dit gebied heen en komen uit bij de Dodemansbol aan de zuidzijde van het eiland. Op deze plek zijn overblijfselen begraven van opvarenden met een besmettelijke ziekte. Vlak naast deze kleine begraafplaats staat ook een vogelkijkhut die uitkijkt over de Posthuiswad.
Vanaf hier gaan we het pad langs de Posthuiswad bijna 2 kilometer volgen.
Bij de bossen van de nieuwe eendenkooi verlaten we het pad langs de kust en lopen door de bossen naar de Vallei van het Veen en verder door het duingebied van de Rug van het Veen.
We passeren even later de bossen van de Lange Paal en lopen via een smal pad door een duingebied verder richting de Vuurboetsduin.
Voor de Vuurboetsduin houden we links aan en via verschillende bospaden en langs de Torenvijver lopen we naar het Havenplein in Oost-Vlieland.

Het Posthuys
Kroon's Polders
Waarschuwingsborden
Dodemansbol
Vogelkijkhut