Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Schiermonnikoog: Rondje Westkust 16km.

GPS
RouteInformatie

Via de Badweg lopen we naar de Noorderduinen en via het Vuurtorenpad naar de Vuurtoren.
Bij de markante rode Vuurtoren hebben we een fraai uitzicht over de duinen en het daarachter gelegen Noordzeestrand.
Via het Westerduinpad lopen we door de Westerduinen naar het heuvelachtige Klein Zwitserland en lopen daarna naar rechts, richting het Westerstrand.
Vlak voor de duinovergang naar het Westerstrand lopen we naar links en gaan de Stroodijk een tijdje volgen, een fietspad door een breed duingebied en in de verte zien we de Westerplas soms liggen.
Links van ons zien we regelmatig enkele kleine waterpoelen en rechts van ons een hoge duinenrij.
Via de Minne lopen we om de Westerplas heen en komen via een zijpaadje bij een vogelkijkhut die uitkijkt over de Westerplas. Hier zien we een scala van watervogels, waaronder een kolonie Aalschovers, Lepelaars en enkele witte Reigers.
Via het Onnespad, laten we de duinenrij achter ons en komen bij de zeedijk en een poldergebied. We lopen via de zeedijk omhoog en hebben een mooi uitzicht over de Waddenzee en de jachthaven van Schiermonnikoog. We passeren de bank van Banck, een stenen bank aan de westkant van de Waddendijk, een gedenkteken voor John Eric Banck, één van de voormalige eigenaren van het eiland.
Via een polderweg lopen we naar Schiermonnikoog-dorp en met een pad langs de kerk, komen we weer bij het begintpunt van deze wandeling.

Vuurtoren
Westerplas
Bank van Banck
Kerk
Schiermonnikoog

Schiermonnikoog: Rondje Midden 15km.

GPS
RouteInformatie

Via de Langestreek, verlaten we Schiermonnikoog-dorp en wandelen naar de Berkenplas, een fraai gelegen recreatieplas.
Na de Berkenplas, lopen we verder door een bosgebied naar de begraafplaats Vredenhof.
Daarna verder naar de oude bunker De Wasserman die boven op een hoge duintop is gelegen en waar we een prachtig uitzicht hebben over het eiland en de omgeving.
Na de Wasserman lopen we een stukje terug en via de Reddingweg over een zand en stopad door de bossen en later door de riet- en moerasvelden. Bij het Jongpad gaan we naar links en lopen naar het badpaviljoen Marlijn.
Vanaf het strandpaviljoen, lopen we over het strand, langs de Noordzeekust richting de Noorderduinen tot aan de rode Vuurtoren. We passeren het Rif, een groot binnenmeer wat zich langzaam aan het sluiten is, op de westkust van Schiermonnikoog.
Via het Vuurtorenpad en het Westerduinenpad lopen we terug naar het beginpunt van deze wandeling.

Berkenplas
Vredenhof
De Wasserman
Het Rif
Schiermonnikoog

Schiermonnikoog: Rondje Oostkust 27km.

GPS
RouteInformatie

Via de Langstreek lopen we langs de Berkenplas over de Kooiweg naar de Eendenkooi.
Dan via de Kooiduinen naar het houten baken bij de Kobbeduinen.
Vanaf de Kobbeduinen lopen we over het Bouwe Hoekstrapad richting de Willemsduin.
Het pad wordt hier steeds smaller en onderweg moeten we op een tweetal plekken om een Slenk heen lopen, willen we onze wandelschoenen droog houden.
Bij de Willemsduin aangekomen, zien we wederom een baken. Dit houten baken is geplaatst als navigatiepunt voor schepen en stond ooit op de oostpunt van het eiland. Ondertussen is er alweer een flinke duinenrij, De Balg, aangegroeid.
Via De Balg lopen we naar het Noordzeestrand bij strandpaal 15 en beginnen we aan een strandwandeling westwaarts naar paal 7. Voorbij strandpaal 7 gaan we bij de Grilk de duinenrij over en lopen via het Scheepstrapad en later door de bossen terug naar het beginpunt in Schiermonnikoog-dorp.

Langstreek
Baken Kobbeduinen
Bouwe Hoekstrapad
Willemsduin
Slenk