Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Terschelling: Rondje Westkust 14km.

GPS
RouteInformatie

Vanaf het Havenplein in West Terschelling, lopen we naar de Brandaris, de bekende vuurtoren van het eiland.
Na de Brandaris, lopen we via een smal paadje en een trap, een hoge duin op waar we een fraai uitzicht hebben over het plaatsje West Terschelling en de westkust van het eiland.
Dan dalen we af en lopen door een Dennenbos en komen even later in het duingebied van de Noordsvaarder.
Hier lopen we over smalle paadjes door dit duingebied en lopen naar de hoge duinenrij aan de Noordzee kust.
Even later, steken we deze hoge duinenrij over en komen op het Noordzeestrand, waarna we dit strand bijna 3 kilometer gaan volgen.
Dan steken we de hoge duinenrij weer over en komen weer in het duingebied van de Noordsvaarder, waarna we weer over kleine paadjes door dit duingebied lopen naar de Kroonpolder.
In deze Kroonpolder wandelen we naar een groot duinmeer, waar we verschillende watervogels zien.
Na het duinmeer, lopen we verder door het bosgebied van het Donkere bos en komen na een tijdje bij de fraai gelegen waterplas van de Doodemans Kisten, een fraai gelegen waterplas midden in de bossen en vol met verschillende watervogels.
Na deze waterplas lopen we nog even door de bossen en dan komt de Brandaris weer in zicht en lopen we door de straten van West Terschelling weer naar het beginpunt van deze wandeling aan de westkust.

West Terschelling
Noordzeestrand
Kroonpolder
Doodemans Kisten
Duin Heide

Terschelling: Rondje Midden 17km.

GPS
RouteInformatie
In Formerum lopen we van de Koffiemolen naar de Oosterleenweg.
Daarna lopen we de Oosterleenweg helemaal uit en komen bij de Waddendijk.
Hier gaan we rechts en blijven deze dijk een tijdje volgen, waarbij we onderweg fraaie uitzichten hebben over de Waddenzee en verschillende vogels als Wulpen, Plevieren en Lepelaars zien.
Ter hoogte van Midsland verlaten we de dijk en wandelen naar Midsland en lopen een rondje om de fraaie kerk.
Hierna lopen we het plaatsje uit en wandelen verder noordwaarts naar een bosgebied en komen bij een fraaie waterplas, vlak voor een duinenrij, met een hoge duintop.
Dan klimmen we via een lange trap naar de top van deze hoge duin, waar we een fraai uitzicht hebben over het duinengebied. Aan de andere zijde van deze hoge duin, lopen we weer naar beneden en lopen door het uitgestrekte duinengebied naar het dorpje West aan Zee.
Langs dit kleine plaatsje lopen we naar het Noordzeestrand en gaan dit strand ruim 2 kilometer oostwaarts volgen tot het volgende strandpaviljoen.
Bij dit strandpaviljoen gaan we weer de duinrij over en lopen door een groot duingebied verder en komen even later bij het Formerumer Bos. In dit bosgebied lopen we over enkele paden naar Formerum en komen we weer bij de Koffiemolen uit. Het beginpunt van deze rondwandeling over het midden van Terschelling.

Koffiemolen
Kerk Midsland
Hoge Duin
West aan Zee
Duin Heide

Terschelling: Rondje Oostkust 22km.

GPS
RouteInformatie
Vanuit Oosterend lopen we naar de Waddendijk, we passeren een informatiebord over het oude kasteel van Stins dat hier vroeger heeft gestaan.
Daarna lopen we over de Waddendijk, oostwaarts richting de Wierschuur, waarna we het pad nemen naar de Willemsekooi. We passeren het Jolemabosje en lopen naar de Horrekooi. Zowel de Willemskooi, de Horrekooi en de verderop gelegen Rimsekooi zijn eendenkooien.
Dan lopen we de Berkenvallei binnen en blijven het pad volgen tot aan de Parapluduin, deze steken we over en lopen naar het pad onder aan de duinenrij.
Vanaf hier gaan we dit pad onder aan de duinenrij, oostwaarts volgen tot aan paal 25. Onderweg passeren we een uitzichtpunt en enkele afslagen naar de Tweede- en Derde duintjes. Bij paal 25 aangekomen lopen we links door de brede duinen rij en komen op het strand bij het Reddingshuisje. Een opvangplek voor de drenkelingen van weleer.
Vanaf nu lopen we over het strand terug naar vlak voor strandpaal 16, hier lopen we door de lage duinenrij, naar het achterliggende heide/duingebied. We volgen het pad land inwaarts door dit gebied van de Kaapseduinen en komen weer uit in Oosterend, waar we eerder op de dag deze route begonnen.

Wat Wadlopen
Berkenvallei
Duinenrij
Reddingshuisje
Duinen