Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Malta: Oosten

In het oosten van Malta liggen de vissersplaatsjes Marsaskala en Marsaxlokk, vooral in Marsaxlokk ziet men in de baai vele fraai gekleurde "luzzu's", de Maltezer vissersbootjes liggen.
Vele vissersboten op Malta hebben aan weerskanten van de voorsteven een oog geschilderd, hiermee kan de boot de gevaren zien aankomen en worden de boze zeegeesten geweerd. Even ten noorden van Marsaxlokk ligt Peters's Pool, een groot natuurlijk zwembassin met grote platte rotsen in een inham.
In Tarxien liggen de drie bovengrondse tempels van de Tarxien Tempels en het ondergrondse heiligdom van Hypogeum van Hal Saflieni, bij dit laatste heiligdom worden nog maar een beperkt aantal bezoekers per dag toegelaten, beide complexen dateren van ongeveer 2500 v. Chr.
Bij Luqa ligt de nationale luchthaven van Malta.
In het zuidoosten van Malta liggen enkele grotten, in Ghar Dalam Cave zijn veel resten gevonden van dieren waaronder dwerg-olifanten en nijlpaarden, in het bijbehorende museum zijn de opgegraven resten en botten te zien.
In Ghar Hasan Cave moet men zelf een zaklantaarn meenemen om onderaards te gaan dwalen door het grottenstelsel, sommige gangen zijn maar net één meter hoog, vaak staat op de parkeerplaats een oude man die voor een fooi zaklantaarns uitleent.
De bekendste grot is echter de Blue Grotto, een zeegrot waarvan het water door de zonnestralen vele kleuren blauw laat zien, vanuit Wied-iz-Zurried vertrekken kleine bootjes die in en langs een aantal grotten varen.

Marsaskala
Tarxien Tempel
Ghar Dalam Cave
Blue Grotto