Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Malta: Centraal

Het midden van Malta is aan de noordkant volledig volgebouwd, vanaf Valletta liggen Sliema, St. Julian's, Paceville en Penbroke zij aan zij aan de noordkust terwijl ook in het binnenland de plaatjes als Marsa, Pieta, Msida, Birkirkara en Attard zij aan zij liggen.
Ook de plaatsen Naxxar en Mosta zijn tegen elkaar aangegroeid, in Naxxar is het Palazzo Parisio één van de mooiste buitenhuizen van Malta terwijl in Mosta de grootste koepelkerk van de wereld staat.
Centraal in het binnenland ligt de oude vestingstad Mdina hoog op een heuvel, vanaf de muren heeft men een weids uitzicht over het Malteser Landschap. Mdina, de verkeersloze ommuurde stad, heeft schitterende gebouwen binnen haar vesting staan. Net buiten de muren van Mdina ligt Rabat met zijn prachtige St. Pauluskerk, hier ligt ook de Paulusgrot waar de apostel een paar maanden woonde. De Paulus- en Agathacatacomben vormen een doolhofachtig ondergronds complex.
Aan de zuidkust bij Dingli liggen vele kliffen die meer dan 250 meter hoog zijn en een schitterend uitzicht bieden over de kust en de zee. Hier, vlakbij de kliffen, vindt men de raadselachtige "karrensporen" van Clapham Junction, in dit gebied liggen ook nog enige grotwoningen half onder de grond verborgen.
Iets landinwaarts vanaf de kliffen bevindt zich de Buskett Garden, een fraai park met verschillende soorten bomen alsmede sinaasappel- en olijfbomen.
Eveneens aan de zuidkust gelegen zijn een tweetal tempelcomplexen, Hagar Qim en Mnajdra, deze indrukwekkende megalitische tempels zijn ouder dan de pyramides van Egypte.
Vanaf deze plek ziet men in zee het eilandje Filfla liggen, tegenwoordig een natuurgebied, vroeger een oefengebied voor Engelse gevechtsvliegtuigen.

Toegangspoort Mdina
Paulusgrot
Koepelkerk Mosta
Karrensporen