Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Malta: Gozo en Comino

Ten noordwesten van het eiland Malta liggen de eilanden Comino en Gozo.
Op het kleine Comino (3 bij 2 kilometer) wonen maar enkele tientallen mensen, het eiland is kaal en boomloos maar heeft enkele prachtige kristalheldere baaien waarvan een paar met zandstranden.
Gozo is op zijn breedst 15 bij 7 kilometer en ligt op 6 kilometer afstand van Malta, op het eiland komen veel bezoekers een dagje kijken maar verder is het er zeer rustig.
Victoria is de hoofdstad van het eiland en is centraal in het midden gelegen, de hoofdstad mag dan klein zijn maar het heeft veel sfeer, een fraaie 17e eeuwse citadel met een prachtige Kathedraal en mooie uitzichten over het eiland vanaf de vestingsmuren.
In de stad staat de St. Jorisbasiliek bijgenaamd "De Gouden Basiliek", een bezoekje in de kerk laat zien waarom.
En van de meest gefotografeerde punten op Gozo is Dwejra Point, hier ligt een reusachtig gevormde rotsboog, de Azure Windows en vlak ernaast ligt de lagune Il-Qawra, een binnenlandse zee die in verbinding staat met de zee door een nauwe spleet in de rotsen, met kleine bootjes kunnen tochten worden gemaakt door de spleet naar zee en de Azure Windows.
In Gharb staan 3 grote prachtige kerken van verschillende bouwstijlen waarvan de Ta' Pinu de heiligste kerk is op Gozo die bezocht wordt door vele bedevaartgangers.
Het tempelcomplex bij Ggantija is niet alleen Malta's oudste maar ook 's werelds oudste vrijstaande bouwwerk, sommige stenen zijn wel 6 meter hoog en 20 ton zwaar en het complex bestaat uit 3 tempels. In Ggantija vindt men ook het Windmolenmuseum van Ta'Kola met een oude graanmolen uit 1725 en oude boeren spullen.

Azure Windows
Lagune Il-Qawra
Ta' Pinu
Kathedraal Victoria