Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Malta: Valletta e.o.

De hoofdstad van Malta, Valletta, is een stad met veel geschiedenis en cultuur en ligt gebouwd rond verschillende baaien waarvan Grand Harbour de grootste en bekendste is.
Aan de overzijde van Grand Harbour, ten oosten van Valletta, liggen Kalkara, Vittoriosa en Senglea ook wel de 'Three City's' genoemd terwijl aan de westkant van Valletta, aan de overzijde van de Sliema Creek, de steden Sliema en St. Julian's liggen, twee populaire vakantiebestemmingen.
Een rondvaart door de Grand Harbour en de andere baaien laat de hoofdstad van Malta van een hele andere zijde zien.
In Valletta is nog steeds te zien waarvoor de stad vroeger diende, de wallen, bastions en het fort St. Elmo geven duidelijk aan dat Valletta een vesting was terwijl binnen de muren vele Auberges, kerken en het Grootmeesters Paleis te vinden zijn. Door de kleine oppervlakte van de stad zijn de meeste gebouwen 3 of 4 verdiepingen hoog waarvan vele zijn versierd met houten balkons, deze balkons zijn ook in andere plaatsen van Malta te bewonderen.
De belangrijkste toegang tot Valletta is de City Gate, gelegen bij het busstation waar alle, meestal zeer oude bussen van het hele eiland samenkomen.
Buiten de vele fraaie Auberges, waar vroeger de ridders woonden, zijn de Cathedral of St. John, het fort St. Elmo en het Grootmeesters Paleis de bekendste bouwwerken en ondanks de kleine oppervlakte van Valletta zijn er ook nog 2 tuinen binnen de muren aanwezig, de Upper en Lower Barrakka Garden die beiden een schitterend uitzicht bieden op de 'Three City's'.
Van de 'Three City's' is Vittoriosa wel de bekendste want op deze plek werden de Turken uiteindelijk door de ridders verslagen. Op dit schiereiland ligt Fort St. Angelo en in de achteraf straatjes hadden de Johannieters verschillende Aubergers. En van de mooiste gebouwen is het Inquisiteurspaleis.

City Gate
Grand Habour
Lower Barraka Garden
Fort St. Angelo