Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Texelpad: Den Burg - 't Horntje 16km.

GPS

Met een lekker zonnetje lopen we van Den Burg met zijn ringvormige stratenpatroon de stad uit naar het gebied van de Hoge Berg.
We volgen een pad tussen de Tuunenwallen (grasdijkjes) en komen al vrij snel tussen twee begraafplaatsen uit, links het Oudeschildsekerkhof en rechts een begraafplaats met Georgiërs, waarna we de Hoge Berg (15 m) oplopen.
Vanaf de top hebben we een prachtig uitzicht over Texel met in het zuiden de veerboten en in het noorden de Vuurtoren terwijl we in het westen de Koog en in het oosten Oudeschild zien liggen.

We dalen weer af en via het Skillepaadje lopen we richting Oudeschild en passeren de Wezenputten, waterputten met een pomp waar de Oost-Indiëvaarders hun drinkwater haalden voor hun verre reizen.
Daarna lopen we Oudeschild binnen, de oude vissersplaats met zijn eigen haven, molen "De Traanroeier" en het Maritiem en Juttersmuseum.
In de haven liggen de vissers- en excursieboten afgemeerd en langs de dijk staan de oude vissershuisjes.

Na Oudeschild lopen we verder over een stukje Waddendijk en bij het oude fort "De Schans" waarvan alleen de wallen nog over staan, lopen we door de weilanden en tussen de Tuunenwallen het binnenland weer in.
Langs de boerderijen gaat het Texelpad verder en bij de "Alexanderhoeve" lopen we over de oude zeedijk naar de Watermolenweg die ons aan het eind van deze weg weer terug brengt bij de veerhaven van 't Horntje, waar het Texelpad eindigt daar waar het ook begint.

Wezenputten
Oudeschild
Texelse schuur
Fort De Schans
Oudeschild