Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Peter Nijhoffpad: Uffelte - Diever 30km.

GPS

Vanuit de herberg "De Roskam" beginnen we aan onze derde en laatste etappe van het Peter Nijhoffpad.
Vanuit Uffelte wandelen door de landbouwgebieden naar het nieuwe Nationaal Park Holtingerveld, een prachtig natuurgebied dat ooit bestemd was om militair oefenterrein te worden.
Wandelend door het Holtingerzand komen we bij de heide van het Westerzand en wandelen een stuk over de oude 'rolbaan' van het oude vliegveld Havelte dat in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers was aangelegd.
Daarna passeren we de fraaie Meeuwenplas en wandelen van het natuurgebied Westerzand naar het natuurgebied van het Oosterzand.
In de ijstijd schoof het ijs enorme stuwwallen voor zich uit die de Havelteberg en Bisschopsberg vormden. Hierbij ontstonden de hoge zandduinen van het Ooster- en Westerzand.
Wandelend langs het Booisveentje verlaten we dit gebied en komen we uit in het open weide cultuurlandschap bij het riviertje de Wapserveensche Aa dat we enige tijd gaan volgen.
Staatsbosbeheer probeert hier, door verschraling van de oeverlanden, de oorspronkelijke plantengroei een kans te geven terug te keren. Via een stuw steken we dit riviertje over en wandelen we langs de buurtgemeenten Veldhuizen, Wapse en Veenhuizen.
Langs de vele vennetjes in het Wapserveld bereiken we het gebied van de Berkenheuvel, een uitgestrekt bosgebied dat deel uitmaakt van het nationaal park Drents-Friese Wold.
Dit gebied dankt zijn naam aan de vroegere kale heuvels met hier en daar een berkenboom. Later werd dit gebied volgeplant met grove dennen en eiken die Natuurmonumenten momenteel onbeheerd laat groeien.
In de bossen van dit gebied ligt het bekende onderduikershol dat in 1943 door verzetsmensen werd aangelegd door een heuvel uit te graven en te stutten met boomstammen.
Via de natte weilanden van De Stroeten bereiken we uiteindelijk Diever weer.
Daarna wandelen we naar ons laatste overnachtingsadres "De Zuurlanderes" waar, na 3 dagen wandelen, het fraaie Peter Nijhoffpad voor ons eindigt.

Holtingerzand
Booisveentje
Wapserveensche Aa
Onderduikershol
Wandelpad