Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Peter Nijhoffpad: Diever - Dwingeloo 23,5 km.

GPS

Onze eerste etappe van het Peter Nijhoffpad begint bij de Zuurlanderes in Diever en voert ons naar Dwingeloo,waar we zullen overnachten in "De Krentenbol".
Vanaf de Zuurlanderes wandelen we eerst naar Diever waar voor ons de eerste etappe van het Peter Nijhoffpad, bij de Eendenvijver, officieel begint.
We verlaten Diever via de Groningerweg, een zandpad dat eeuwen geleden de enige rechtstreekse verbinding was tussen Meppel en Groningen en passeren al snel een Hunebed en het oude Armen-Werkhuis uit 1861.
Hierna steken we bij de Geeuwenbrug de Drentse Hoofdvaart over. De brug dankt zijn naam aan een zwaaikom in de vaart ook wel Geeuw genaamd.
Daarna bereiken we De Achterste Plas die is ontstaan door zandafgraving ten behoeve van de kalkzandsteenindustrie en het Blauwe Meer, een prachtig gelegen bosmeer in een bijzonder fraaie omgeving.
Vervolgens wandelen we verder door het gebied van de Voorste Zandduinen en verder naar het Leggelderveld dat, mede door de inzet van Drentse heideschapen en runderen, langzaam verandert in een prachtig nat heidelandschap.
We wandelen verder door de buurtgemeenschappen van Boterveen en Eemster waarna we bij de Dwingelerstroom aankomen die we oversteken naar Dwingeloo.
In deze plaats lopen we langs de kerk en de Franse huisjes waar in 1685 Franse vluchtelingen voor het geloof kwamen te wonen. Een bord op de gevel herinnert aan dit eerste Drentse "asielzoekerscentrum".
Vanuit het centrum van Dwingloo verlaten we de route van het Peter Nijhoffpad om naar het bijna drie kilometer verderop gelegen eerste overnachtingsadres "De Krentenbol" te lopen waar onze eerste etappe eindigt.

Hunebed
Blauwe Meer
Dwingelerstroom
Franse Huisjes
Wandelpad