Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Peter Nijhoffpad 62km.

GPS
RouteInformatie

Het Peter Nijhoffpad is een prachtige wandel- en fietsroute door het Nationaal Park Dwingelderveld, het Nationaal Park Drents-Friese Wold en het nieuwe Nationaal Park Het Holtingerveld met het Ooster- en Westerzand.
De totale lengte van het Peter Nijhoff wandelpad is 62 km.
Voor de wandelaar is die afstand opgedeeld in drie dagroutes:
- de Veldroute: van Diever naar Dwingeloo.
- de Heideroute: van Dwingeloo naar Uffelte.
- de Woudroute: van Uffelte naar Diever.

Maar in overleg met de Stichting Peter Nijhoffpad kan afgeweken worden van de route. Zo kan b.v. de lange route van Uffelte naar Diever eventueel in tweeën worden gedeeld met een extra overnachting halverwege.
De fietsroute is een afgeleide van de wandelroute en is ongeveer 200 kilometer lang. De fietsroute is onderverdeeld in vier trajecten van ongeveer 50 kilometer maar ook hier kan naar keuze van worden afgeweken.

Het Peter Nijhoff wandelarrangement is in het jaar 2000 ontstaan op initiatief van enkele kleinschalige, comfortabele bed and breakfast accommodaties in zuidwest Drenthe. Inmiddels is het aantal logiesadressen uitgebreid en wordt er nauw samengewerkt met de vereniging Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de stichting Het Drents Landschap.
De wandelaar/fietser overnacht op basis van logies met ontbijt bij één van de aangesloten B&B adressen. De bagage wordt nagebracht en een uitgebreid lunchpakket voor onderweg maakt ook deel uit van het arrangement.

Peter Nijhoff, de naamgever van het pad, heeft een vooraanstaande rol gespeeld in het op de kaart zetten van het belang van natuurbescherming. Hij begon zijn loopbaan als bioloog voor Natuur- en Landschapsbescherming, de voorloper van Natuur en Milieu waarvan hij later directeur werd. Peter Nijhoff werd geroemd om zijn vriendelijke gedrevenheid, grote inhoudelijke kennis en passie voor de natuur.
Ondanks dat de officiele wandelroute 62 km lang is komt er vaak nog een aantal kilometers bij omdat lang niet alle overnachtingsadressen aan de route liggen. Onze GPS gaf na het voltooien van de route ruim 78 kilometer aan.