Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Kommiezenpad: 1e etappe 12,5km.

GPS

Op de grens tussen Nederland en Duitsland, bij de St. Vitussteen (Nr. 79-GP 788) begint het Kommiezenpad.
De grenssteen onderscheidt zich van de andere historische stenen door zijn rijke afbeelding met rococodetails en het Münsterse wapen.
Vanaf hier lopen we een tijdje zuidwaarts en volgen de halfverharde Rattumseweg. In deze bosrijke streek zien we onderweg enkele Scholten boerderijen.
We blijven de Rattumseweg volgen tot we de Rattumsebeek oversteken, daarna gaan we naar links (Hesselinkweg) en komen in het gebied van de landgoed Hesselink. Even later passeren we het boerderijcomplex van dit landgoed met bijgebouwen uit 1852 en het statige woonhuis van 2 verdiepingen.
En stukje verderop komen we bij de grens en zien we de grenspaal/wapensteen Nr. 87 (GP 784A). We steken via een smal paadje de grens over en wandelen verder door een open akkergebied, afgewisseld met enkele kleine bosjes.
Bij het kleine riviertje De Wellingbach loopt het Kommiezenpad terug naar de grens en bij grenspaal Nr. 88-GP 783A steken we deze weer over. Hier staat nog een oud douanebord met regels om de grens te mogen oversteken.
Bij de Bredelerweg gaan we links en hier zien we onderweg verschillende oude Saksische boerderijen (Hallenhuistype) kenmerkend voor dit gebied en ook nog enkele hoge zandruggen uit de laatste ijstijd.
Voor de Willinkbeek verlaten we het Kommiezenpad en lopen rechts via een onverhard pad naar de Rotweg. Via de Rotweg komen we weer bij de Rattumsebeek waar we rechts een smal bospad inlopen langs deze slingerende beek. Vanaf hier blijven we, via dit kronkelpad door de bossen, de Rattumsebeek volgen.
Na enige tijd komen we weer op een rondroute van het Kommiezenpad (blauwe bordjes) en even later bij de grens aan. Hier verlaten we de Rattumsebeek en volgen we het smalle pad langs de grens en passeren onderweg weer verschillende grensstenen. Dit grenspad loopt door verschillende houtwalletjes en onderweg links (Nederland) en rechts (Duitsland) zien we verschillende akkervelden.
We blijven dit smalle pad langs de grens volgen tot grenssteen Nr. 93 (GP 786E). Hier gaat de rondwandeling van het Kommiezenpad naar rechts om via een drukke weg terug te lopen naar het beginpunt van deze wandeling. Wij kozen ervoor om bij deze grenssteen het smalle pad rechtdoor te nemen waardoor we ook bij het beginpunt van deze wandeling uitkwamen maar wel de drukke weg misliepen.

St. Vitussteen
Scholtenboerderij
Wellingbach
Douanebord
Rattumsebeek