Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

IJsselweg: Algemeen 93km.

GPS

De IJsselweg is een wandelroute van 93 km langs de IJssel van Deventer naar Arnhem.
Deze wandeling dankt zijn naam aan de rivier de IJssel die diverse malen wordt gekruist. De route verlaat het oude centrum van Deventer langs het museum "De Waag" en onder de Potbrug door in zuidelijke richting.
In Joppe gaat de route vóór het gelijknamige landhuis langs en verder langs landhuis "De Voorst" bij Warnsveld en kasteel "Hackfort".

Het plaatsje Baak heeft naast de havezathe "Huize Baak" uit 1326 met slotgracht, de neogotische Martinuskerk en de ruïne van de 14e eeuwse Baakse Sint Nicolaaskapel.
Het kleinste stadje van de Achterhoek "Bronkhorst" kreeg al in 1482 stadsrechten.

De Heeren van Bronkhorst hadden in die tijd veel invloed en macht. Via het Bronkhorsterveer komt de route aan de andere kant van de IJssel en gaat naar Brummen en na een stuk Apeldoorns kanaal en de Dierense toren bereikt de route Dieren.
Daarna gaat de route via kasteel "Middachten" in De Steeg, Postbank, kasteel "Biljoen" in Velp, door naar de Arnhemse parken Sacré Coeur, Angerenstein, Klarenbeek en Sonsbeek en eindigt bij het centraal station van Arnhem.

In de gids zijn drie rondwandelingen opgenomen vanuit Eefde (12 km), Dieren (13 km) en Rheden(9 km). De route is in de nieuwe NWB-kleuren oranje/blauw gemarkeerd. Alleen het gedeelte in het Nationaal Park Veluwezoom is niet gemarkeerd omdat daarvoor geen toestemming werd verleend.