Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Elfbergenpadpad: Ede - Meulunteren 18km.

GPS

Deze 2e etappe van het Elfbergenpad beginnen wij op de parkeerplaats bij de Drieberg te Ede.
Vanaf de parkeerplaats lopen we de heide bij de Drieberg op en hebben we ruime uitzichten op de omgeving en wandelen naar de Ederheide.
Na de Ederheide lopen we de Edensebossen binnen en steken even later de drukke N304 over en lopen de bossen van Kernhem binnen.
Al snel komen we bij de 's-Gravenberg, een heuvel midden in een beukenlaan, wat eigenlijk een grafheuvel is uit de Bronstijd.
Daarna lopen we over de lange Doolhoflaan, de oude bomen langs deze laan dienen als Vleermuizenreservaat. In de gaten in de bomen verblijven vele vleermuizen.

Aan het eind van de Doolhoflaan komen we bij Huis Kernhem dat in 1803 werd gebouwd en vroeger werd bewoond door de heren van Kernhem. De kleuren van de heren van Kernhem, rood-groen-wit zijn terug te vinden op de luiken van de omliggende boerderijen.
De route loopt verder en we passeren de Doesburgermolen, een standerdmolen uit 1507. Bij een standerdmolen draait het hele huis mee als de wieken op de wind worden gezet.
Ondertussen hebben we al 2x het zogenaamde Kippenlijntje overgestoken, de spoorlijn Ede-Amersfoort.
Via de Molenweg lopen we langs de bosrand en beginnen aan de "klim" naar de top van de Galgenberg, waar een uitkijktoren staat.
Daarna dalen we weer af richting Lunteren en via de Goudbergweg komen we langs de Goudsberg en gaan we bij de Hessenweg verder omhoog naar de 50 meter hoge Lindeboomsberg. Hier werd in de vorige eeuw het "Middelpunt van Nederland" gemarkeerd. Een drietal zonnewendestenen geven een nog veel oudere zonneschouwplaats aan.
We dalen weer af, passeren een zandafgraving, enkele archelogische plekken en een oude waterput uit de 3e eeuw, waarna we bij het buurtschap Meulunteren uitkomen.

Edenseheide
Huis Kernhem
Doesburgsemolen
Uitkijktoren Galgenberg
Waterpomp