Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Wandelen/informatie over Spanje.

Spanje, gelegen in het zuidwesten van Europa op het Iberische schiereiland, heeft een oppervlakte van 500.000 km2 en is één van de grootste Europese landen aan de Middellandse zee. Spanje heeft ruim 40 milj. inwoners en de hoofdstad is Madrid.
Tot Spanje behoren de eilandengroep de Belaeren, gelegen ten oosten van het vasteland in de Middellandse zee en ook de Canarische eilanden, gelegen ten zuidwesten van het vasteland in de Atlantische Oceaan voor de noordwest kust van Afrika.
Spanje is vooral bekend vanwege de Costa's met zijn massatoerisme maar gelukkig zijn er ook nog kleine badplaatsen zonder hoogbouw te vinden voor wie iets verder kijkt.
Spanje heeft een aantal steden die zeer de moeite waard zijn voor een bezoek: Barcelona met o.a. de prachtige kunstwerken van Gaudi, Madrid, gelegen in het midden van het land met een aantal mooie musea, Sevilla, een stad waar het Andalusische hart klopt en waar de Flamenco te vinden is. Dit zijn maar enkele bekende voorbeelden.
Spanje is een prima gastvrij vakantieland met mogelijkheden voor iedereen.
Spanje een land met een overweldigende geschiedenis, een land van zonneschijn, vriendelijke behulpzame inwoners en met honderden kilometers schitterende zandstranden. Met aan de noordkant de prachtige Pyreneen en aan de zuidkant begrensd door de mooie Sierra Nevada is dit een land dat door de eeuwen heen onweerstaanbaar is gebleken voor veel andere, machtige landen om zich hier te vestigen. Denk aan de Romeinen, de Phoeniciers, de Cartageniers en niet te vergeten de Moren, het schitterende Alhambra Paleis in Granada, gebouwd door de Moren, is hier een zeer duidelijk voorbeeld van.
Elk van deze culturen heeft vele historische sporen in Spanje achtergelaten. In latere eeuwen werd Spanje zelf een machtig en groot land wat zich uitstrekte van Latijns-Amerika tot Afrika en veel van de schatten en gebouwen uit deze Spaanse Glorietijd zijn nu nog even spectaculair als toen.
Het is ook de nummer 1 bestemming voor de vele vakantiegangers per jaar waarvan 1 milj. mensen hier hun eigen woning hebben.
Spanje kent vele beroemde oude steden zoals Toledo, Sevilla, Cadiz, Segovia, Pamplona, Cartagena en vele anderen. Cartagena was door de eeuwen heen de marinehaven van Spanje. Het was ook Cartagena vanwaar de Armada vertrok. Heden is Cartagena een belangrijk marinecentrum van Spanje en in de haven zelf kunt u de 's werelds eerst gebouwde onderzeeboot bezoeken.

Autonome gebieden in Spanje.
De Spaanse Staat bestaat uit zeventien Autonome Gemeenschappen en twee steden "Ceuta" en "Melilla" die elk een eigen Autonomiestatuut hebben. De Grondwet verleent elke Autonome Gemeenschap zijn respectievelijke regeringsbevoegdheden waarbij de conflicten tussen de algemene Landsregering en die van de Autonome Gemeenschappen beslecht worden door de Constitutionele Rechtbank.