Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Fuerteventura:

Fuerteventura is het op één na grootste eiland van de Canarische eilanden en het ligt dichter bij Afrika dan de andere eilanden, de kleinste afstand is ongeveer 95 kilometer.
Het eiland is ongeveer 120 kilometer lang en de breedte varieert door zijn typische vorm van 5 tot 30 kilometer en net als de andere Canarische eilanden is het van vulkanische oorsprong maar de vulkanen zijn al eeuwen geleden tot rust gekomen. De hoogste berg op het eiland is de 807 meter hoge Pico de la Zarza die in het zuiden is gelegen.
Het eiland Fuerteventura heeft ongetwijfeld de mooiste en langste stranden van de Canarische eilanden, een groot deel van de 340 kilometer lange kust van het eiland bestaat uit witte zandstranden die veelal in oorspronkelijke verlaten staat behouden zijn gebleven en waar meestal nog volop rust heerst.
De zee rond Fuerteventura is ook heel bijzonder aangezien het grote kustplateau van Fuerteventura zorgt voor ondiep en kristalhelder water dat hier een buitengewone turkoois kleur heeft. De onderwaterfauna is heel gevarieerd en overvloedig, men kan hier dan ook volop snorkelen en duiken. De meest favoriete sport op Fuerteventura is windsurfen en ieder jaar bezoeken duizenden liefhebbers vooral de noordwestelijke kusten in de wetenschap dat dit één van de beste plekken ter wereld is voor het beoefenen van deze sport.
Bekende toeristische gebieden bevinden zich op het schiereiland van Jandia in het zuiden, dit is een natuurgebied wat is afgescheiden van de rest van het eiland en dat vrijwel geheel door witte zandstranden is omgeven, eveneens aan de oostkust maar dan iets noordelijker ligt een 20 kilometer lange zandstrook die soms wel meer dan één kilometer breed is en hier zijn twee toeristische centra geherbergd: Costa Calma aan het ongeëvenaarde Playa de Sotavento en Morro Jabre, gebouwd rond een haven.
In het midden van het eiland, ook aan de oostkust, ten zuiden van de hoofdstad Puerto del Rosario en dicht bij de luchthaven ligt het vakantiecentrum Caleta de Fustes.
Aan de noordkust ligt misschien wel het bekendste toeristencentrum van Fuerteventura, Corralejo. Vele restaurants, cafés en clubs maken het vooral 's avonds erg levendig. Het is een gezellige plaats en even ten zuiden van de plaats liggen uitgestrekte kilometers lange stranden met vele en vaak meters hoge duinen.
Doordat er weinig hoge bergen zijn en door de oostelijke ligging van het eiland heeft Fuerteventura een dor karakter en is het klimaat er droog en zonnig. Er is maar een geringe regenval aangezien de lage bergen de vochtige wolken uit de oceaan niet tegenhouden zoals op andere eilanden wel vaak het geval is. Dit droge karakter geeft het eiland enkele exclusieve natuurlijke kenmerken. Door de slechts zeer moeizaam te bewerkstelligen landbouw is het binnenland eeuwenlang vrijwel onbewoond gebleven waardoor de schriele schoonheid van het woestijnachtige landschap praktisch in oorspronkelijke staat behouden is gebleven.
Windmolens staan verspreid over de eenzame vlaktes van Fuerteventura en in de bergen zijn enkele van de meest pittoreske dorpen van de Canarische Eilanden verborgen zoals Antigua, Pájara en Betancuria. Deze laatste plaats is ongetwijfeld één van de mooiste dorpen van het eiland. Sinds de eerste nederzetting in de 15e eeuw is hier vrijwel niets veranderd en de schoonheid van de omringende natuur en de schitterende valleien lijken een eeuwenoude sfeer uit te ademen.

Duinen bij Corralejo
Het dorre binnenland
Ruige kusten
Grillige rotsen
Betancuria