Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Algarve: Algemeen

In het uiterste zuiden van Portugal ligt de landstreek Algarve, dit gebied is ruwweg 170 km breed en 60 kilometer diep en is lang in handen geweest van de Moren die overal nog duidelijk hun sporen hebben nagelaten.
In 1755 heeft een grote aardbeving veel van de Algarve heeft verwoest.
Tot de 15e eeuw was de Algarve in handen van de Moren, vooral de stad Silves en de vele witgepleisterde huisjes met dakterrassen zijn nog voorbeelden van deze stijl maar ook de Azulejos, de bekende blauwe tegels, zijn afkomstig van de Moren.
Het klimaat is er aangenaam en in het achterland liggen veel pittoreske dorpjes met hun witte huisjes verscholen tussen de groene heuvels terwijl aan de kust vele kleine vissersplaatsjes liggen met nauwe en steile straatjes, kleine restaurantjes, barretjes en terrasjes.
De levendigste stad van de Algarve is Albufeira, de plaats heeft kleine smalle straatjes en pleintjes, witte stranden, veel terrassen en een swingend nachtleven. Albufeira is één van de populairste vakantiebestemmingen. Andere bekende toeristische plaatsen zijn Quarteira, Praia da Rocha en Lagos.
De Algarve heeft maar liefst 200 kilometer strand. Aan de westkant van de Algarve liggen de zandstranden vaak in baaien en sommigen zijn alleen te bereiken via, in de rotsen, uitgehouwen trappen. Bekende stranden zijn Praia da Roche en Praia don Aana, de stranden aan de oostkant zijn echter vaak vlakker en langer.
Cabo Sao Vincente is de zuidelijkste punt van het Europese vasteland en lange tijd werd dit het einde van de wereld genoemd. Door de ruigheid en verlatenheid van deze plaats was dit een logische gedachte.
Bij Monchique ligt het hoogste punt van de Algarve, de Pico da Fóia. Vanaf de 902 meter hoge top heeft men een weids uitzicht over de omgeving.
Aan de oostkant van de Algarve, van Faro tot aan de spaanse grens zijn de stranden lang uitgerekt en vlak. In dit gebied liggen ook veel lagunes, zandbanken en vogelgebieden.
In het achterland liggen vele wandelpaden. Er is een uitgebreid netwerk van wandelpaden aangelegd. De bekendste lange afstandswandeling is de Algarviana van 266km lang die van west naar oost door de gehele Algarve loopt.

Portimão
Lagos
Praia da Rocha
Blauwe tegels
Wandelnetwerk