Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Algarve: Westkust

Van west naar oost gekeken:
Cabo de São Vicente
Dit meest zuidwestelijke puntje van Europa, met z'n duizelingwekkende kliffen van maar liefst 75 m hoogte, biedt een gigantisch uitzicht vooral bij zonsondergang. Het fort dat hier stond is verbouwd tot vuurtoren.
Sagres
Op een aantal kilometers van het uiterste zuidwesten van Europa ligt Sagres met z'n rijke historie. Het was hier dat Prins Hendrik de Navigator zich terug trok en er in de 15e eeuw de Navigatie School van Sagres startte, de kennis van deze school was de basis voor grote ontdekkingsreizen.
In 1415 verzamelde Prins Hendrik de meest vermaarde Arabische astronomen, cartografen en zeemannen om zich heen, theorieën werden getest en op steeds langere expedities in de praktijk gebracht. Toenmalige navigatiemiddelen zoals de sextant werden verbeterd en hij introduceerde het navigeren op de sterren.
Het Fort in Sagres, een ruïne van het zandstenen kasteel (10e eeuw), biedt een prachtig uitzicht in alle richtingen.
Ponta de Sagres - Op dit landhoofd staan de overblijfselen van een 16e eeuws fort.
Forte de Beliche - Klein fort met een mooie kapel. Het fort doet nu dienst als hotel/restaurant.
En 2 kilometer ten noorden van Sagres liggen de grotten 'Monte Frances.
Aljezur
Op een heuvel in het noordwesten van de Algarve ligt dit leuke plaatsje, nog onbedorven door het massa-toerisme. Door de eeuwen heen is landbouw de belangrijkste bron van inkomsten geweest maar geleidelijk aan deelt ook Aljezur in de sociale en economische vernieuwingen en de opkomst van het toerisme in de regio.
De schade veroorzaakt door de aardbeving van 1755 heeft geleidt tot de aanleg van een nieuwe wijk bij Aljezur, genaamd "Igreja Nova" (Nieuwe Kerk).
De stranden in de omgeving (Arrifana, Monte Clérigo en Vale de Figueiras) zijn ideaal voor windsurfen en surfen. De onbedorven stranden van de westkust bieden de beste surfcondities in de Algarve.
Monchique
Monchique is de hoogst gelegen plaats in de Algarve, trapsgewijs gebouwd aan de groene oostkant van de Pico da Fóia die met z'n 902 m de hoogste top is. De weg ernaar toe biedt diverse mooie uitzichten.
De Caldas de Monchique is een bron, het water van deze bron wordt gebruikt bij de behandeling van reumatiek en huidaandoeningen. Verder is er een dierentuin aanwezig met beschermde diersoorten.
Lagos
Lagos was een belangrijke haven van waaruit in de Middeleeuwen de Portugese ontdekkingsreizigers vertrokken om het Afrikaanse continent te verkennen. Rond het oude centrum van deze voormalige hoofdstad van de Algarve bevindt zich nog een vrijwel complete stadsmuur, de huidige muur werd gebouwd op de oude stadsmuur.
Aan het begin van de haven ligt het 17e eeuwse Fort da Ponta da Bandeira, via een hangbrug bereikt men de binnenplaats. De kapel van dit fort is gedecoreerd met blauw tegelwerk.
Lagos heeft nog steeds een vissershaven maar bezit ook een grote jachthaven. Vanuit de haven bij Forte da Ponta da Bandeira vertrekt een boot naar Ponta da Piedade.
Op het plein Praça Infante Dom Henrique staat een standbeeld van Prins Hendrik de Navigator. Aan de rechterzijde van dit plein staat de Mercado de Escravos, waar in de 15e eeuw Europa’s eerste slavenmarkt werd gehouden.
Op 3 km afstand van Lagos ligt Ponta da Piedade, een uitzichtpunt met een prachtig uitzicht op Cabo São Vicente in het westen en Cabo Carvoeiro in het oosten. Vanuit Lagos worden er boottrips georganiseerd naar de grotten van Praia da Donna Ana.
Alvor
Alvor is een klein vissersplaatsje wat ongeveer 5 km ten westen van de bekende badplaats Praia da Rocha ligt. Gedurende de Moorse bezetting was er een kasteel welke echter, net als de rest van het plaatsje, door de aardbeving van 1755 werd vernietigd. De 16e eeuwse kerk is het enige gebouw dat de aardbeving van 1755 overleefde.
Het plaatsje ligt aan een lagune welke uitmondt in de Atlantische Oceaan. In de gezellige smalle straatjes in het centrum zijn leuke winkeltjes, restaurants en gezellige barretjes te vinden. De lagune is, vooral voor vogelliefhebbers, een bezoek waard. Er zijn diverse weggetjes die naar de rustige kant van de lagune leiden.
Op zo'n 500 meter van Alvor vindt men één van de fijnste zandstranden van de Algarve.
Portimão/Praia da Rocha
Na Faro is dit de tweede stad van de Algarve en het is meer een commercieel/industrieel dan een toeristisch centrum. De industrie bestaat uit scheepsbouw en de conservering van tonijn en sardines. Het toeristische gebeuren vindt plaats in het aangrenzende Praia da Rocha.
Praia da Rocha is uitgegroeid tot één van de grootste en bekendste vakantieoorden van de Algarve. De oude brug van Portimão is gebouwd van "leftovers" van de Eiffeltoren.
Vanuit Portimão zijn er diverse bootexcursies mogelijk, tevens kan men hier met speciaal uitgeruste boten gaan zeevissen. De Igreja de Nossa Senhora da Conceição is een statige oude 15e eeuwse kerk.
Carvoeiro
Onbedorven door hoogbouw ligt dit mooie kleine vissersplaatsje tussen en tegen de rotsen. Carvoeiro is klein maar is een volwassen toeristenplaats met schitterende kleine strandjes, grotten, golfcourses en wandelgebieden. Boven op de klif zijn de overblijfselen van de muren van het fort Nossa Senhora da Conceição te vinden waar vandaan men een schitterend uitzicht heeft over de oceaan en de kliffen van Cabo Carvoeiro.
Zo'n 500 m daar vandaan vindt men de door zee en wind vreemd gevormde rotsformaties van Algar Seco, een trap van maar liefst 134 treden brengt u naar verscheidene grotten en spelonken en in de zomer doet één van deze spelonken dienst als café.
Aangezien er vele van de grotten van Cabo Carvoeiro half onder water liggen gaat er gedurende het hoogseizoen een boot naartoe.
Silves
Gedurende de Moorse overheersing was Silves de hoofdstad van de Algarve, er werd gezegd dat haar schoonheid die van Lissabon overtrof. Boven het, op een helling gelegen, witte stadje tekenen zich de rode zandstenen muren van het kasteel af. Beneden in Silves loopt de rivier de Arade waarover de Romeinen een brug gebouwd hebben.
Bij het kasteel heeft men een mooi uitzicht over het Monchique gebergte, de Arade vallei en in de verte gelegen kust. Op het binnenhof is een tuin aangelegd waar in het seizoen regelmatig concerten plaatsvinden.
De Kathedraal (13e eeuws) is gebouwd op de plek waar een moskee stond. De vele graftomben worden toegeschreven aan de kruisridders die destijds hielpen om de stad te heroveren op de Moren.

Cabo de São Vicente
Ponta da Piedade
Praia Grande
Grot Benagil
Silves