Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Algarve: Midden

Van west naar oost gekeken:
Armação de Pêra
Dit vissersplaatsje is nu vooral bekend om z'n lange witte zandstranden die direct vanaf de boulevard te bereiken zijn, het oude centrum heeft vele restaurantjes en barretjes.
Men kan een boottocht maken langs de kust tot aan kaap Carvoeiro, deze tocht brengt u langs de zandstenen kliffen en de door erosie vreemd gevormde rotsen waar verschillende grotten te bewonderen zijn. Deze grotten (o.a. Pintal, Mesquita en Ruazes) worden als de mooiste van de Algarve beschouwd.
Op 3 km naar het westen ligt Capela de Nossa Senhora da Rocha, een mooi wit kapelletje op 30 m hoogte op een landhoofd.
Op 4 km ligt een groot waterpretpark, Aqualand en op 7 km afstand ligt Zoomarne een Zeepark met een Dolfinarium, zeeleeuwen- en zeehondenshow en een papegaaienshow.
Albufeira
Dit van oorsprong kleine vissersplaatsje is de laatste decennia uitgegroeid tot één van de belangrijkste en drukste toeristische plaatsen van Portugal, de vele stranden en het bruisende nachtleven trekken vele toeristen. De oude stadskern met z'n vele restaurantjes en barretjes is beslist een bezoek waard.
In 1755 werd Albufeira door een vloedgolf ten gevolge van een aardbeving bijna totaal verwoest. Albufeira heeft verscheidene mooie plekjes waaronder zijn kerken en de verschillende grotten en tunnels verborgen in de kliffen.
Er zijn een aantal mooie stranden in de omgeving van Albufeira, naar het westen Praia da Baleeira, Praia da Coelha, Praia de São Rafael, Praia do Castelo en Praia da Galé. Naar het oosten Praia da Oura, Praia da Santa Eulália, Praia da Balaia, Praia da Maria Luísa, Olhos-de-Água en Praia da Falésia.
Faro
Dit is de hoofdstad van de Algarve en gelegen op de meest zuidelijk punt van Portugal. Het ligt aan een baai die wordt afgeschermd door de moerassige eilanden van de Atlantische Oceaan. Dit moerasgebied is een beschermd natuurpark. De haven van Faro dient voor de export van landbouwproducten uit de omgeving (o.a. groente, wijn, fruit) maar ook vis. In 1249 werd Faro als laatste Portugese stad door Koning Alfons III op de Moren heroverd. Deze koning verleende Faro stadsrechten waarna de stad zich ontwikkelde tot een centrum van de boekdrukkunst.
De stad heeft vele bezienswaardigheden, zoals:
De Kathedraal - Herbouwd in de 18e eeuw en met Azulejos gedecoreerd.
Igreja do Carmo - Met een ossuarium, de kapel van deze kerk is compleet bemuurd met botten en schedels.
Miradouro de Santo António - Vanaf de klokkentoren heeft men een prachtig uitzicht over de stad en de baai.
Arco da Vila - De mooiste van de drie stadspoorten in de Alfonso muur rond de oude stad. In een nis bevindt zich een wit marmeren beeld van de heilige Thomas van Aquino.
Praça (plein) Dom Francisco Gomes - Met in het midden een 15 m hoge obelisk.
Maritiem museum - Gelegen in het gebouw van de havenmeester. Veel scheepsmodellen en een tentoonstelling over visserij.
Gemeentelijk Museum - In een voormalig klooster (16e eeuw), de Archeologische collectie bestaat o.a. uit diverse overblijfselen uit Milreu, een Romeinse tombe (1 eeuw V Chr.), Sarcofaag (15e eeuw) en een Bisschops troon(16e eeuws).
Loulé
Deze oude Romeinse stad ligt een beetje landinwaarts en in dit plaatsje zijn nog overblijfselen te vinden van de muren van het Moorse kasteel. Loulé is een centrum van tuinbouw en handarbeid. Op de bekende en druk bezochte markt, iedere zaterdag, bieden de bewoners van het binnenland hun produkten te koop aan. Deze markt vindt voor een groot deel plaats in het 19e eeuwse, in neo-Moorse stijl gebouwde, marktgebouw.
Het interieur van de kerk Igreja de Nossa Senhora da Conceição is betegeld met 17e eeuws Azulejos blauw tegelwerk. In het gebied om Loulé groeien vele amandel-, olijf- en vijgebomen.
Vilamoura
Vilamoura is een compleet nieuwe plaats met veel hoogbouw aan de kust en rondom de jachthaven en veel dure villa's daarachter. Het is vooral een centrum voor de golfsport met verschillende courses. De stad bezit een casino en een grote disco.
Ten noordoosten van de jachthaven bevinden zich de opgravingen van Romeinse ruïnes.


Faro
Paderne
Lagoa Salgados
Almancil
Alte