Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Algarve: Oostkust

Van oost naar west gekeken:
Vila Real de Santo António
Deze grensplaats, grenzend aan Spanje, werd gesticht door de Markies van Pombal in 1774 als tegenhanger van het Andalusische Ayamonte. Deze nieuwe stad (gebouwd in 5 maanden!) is een mooi voorbeeld van stadsplanning. Vila Real heeft nu één van de grootste visserij- en commerciële havens van de Algarve. Tevens worden er jachten gebouwd voor de export.
Drie kilometer ten noorden ligt het kasteel Castro Marim welk dateert uit de 12e eeuw. Bij Monte Gordo liggen kilometers lange zandstranden.
Praça do Marques the Pombal is een plein in het centrum en wordt omringt door oranje bomen en in het midden bevindt zich een obelisk. Vanaf de mooie tuinen aan de oever van de rivier de Guardiana heeft men een goed uitzicht op de witte huizen van Ayamonte in Spanje.
Alcoutim
Alcoutim, in het noord-oosten van de Algarve gelegen, was door de eeuwen heen een belangrijke rivierhaven, tegenwoordig ziet men er meer plezierjachten, de omgeving is zeer groen en waterrijk.
Het plaatsje ligt aan de grensrivier Guadiana welke naar het zuiden bij Vila Real de Santo António in de Atlantische Oceaan uitmondt.
Met een veerbootje kan men naar het Fort van Sanlúcar de Guadiana aan de overkant van de rivier in Spanje. Er zijn riviercruises naar Mèrtola in de Alentejo en naar Odeleite ten zuiden van Alcoutim, maar men kan ook zelf een bootje huren.
In de bergdorpjes ten westen van Alcoutim wordt nog steeds op eeuwenoude wijze handarbeid bedreven.
Castro Marim
Castro Marim is gelegen aan de vallei van de Guardiana rivier. Men heeft zicht op de, aan de overkant gelegen, Spaanse stad Ayamonte. Castro Marim bestond al ten tijde van de Romeinse overheersing. De ruïnes van het kasteel staan aan de noordkant van de stad terwijl de overblijfselen van het 17e eeuwse Forte de São Sebastião op de heuvels aan de zuidkant liggen.
Het gebied ten zuiden van de stad is een natuurreservaat.
Castelo - Het 12e eeuwse kasteel biedt uitzicht over de kleine stad, de rivier, de brug tussen Spanje en Portugal, het spaanse Ayamonte in het oosten en Vila Real de Santo António in het zuiden.
Tavira
Tavira ligt aan de monding van de rivier de Ségua, omringd door de restanten van de stadswal en gebouwd door Koning Dinis. Een aardbeving in 1755 vernietigde bijna het hele stadje. Tavira was een belangrijk centrum voor de tonijnvisserij. Het uitgestrekte zandstrand van Tavira (Ilha de Tavira) is alleen per boot te bereiken. Mocht u geïnteresseerd zijn in kerken dan kunt u hier uw hart ophalen, het plaatsje heeft er maar liefst 37!.
Bij het plein Praça da República ligt de oude Romeinse brug en Castelo dos Mouros is een fraai Moors kasteel met mooie tuinen.
Olhão
Olhão is een relatief jonge plaats, gesticht in de 18e eeuw door vissers. Gelegen aan de kust waar de zandbanken zich in de loop der tijd hebben ontwikkeld tot zandstranden in eilandvorm, enkele daarvan zijn vanuit Olhão per boot te bereiken. Olhão bezit de grootste vissershaven van de Algarve. De vangst, tonijn en sardines, worden hier ook geconserveerd.
De brug over de spoorweg bij de ingang van het plaatsje biedt een mooi uitzicht op de dicht opéén gebouwde witte huisjes.
Igreja Matriz is een klokkentoren en vanaf deze kerk heeft men een goed uitzicht over Olhão.
Parque Joaquim Lopes is een prachtig park, gelegen langs de rivier en biedt uitzicht over de haven en de uitgestrekte eilanden voor de kust.

Castro Marim
Tavira
Olhão
Ria Formosa
Kurk