Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Guernsey - Guernsey Around Island Walk 63km.

GPS
Routeinformatie

Guernsey is een van de Kanaaleilanden voor de Franse kust van Bretagne in de baai van St. Malo.
Het eiland is na Jersey het grootste eiland van de Kanaaleilanden en het is net zoals Jersey en het in de Ierse Zee gelegen Man geen onderdeel van het Verenigd Koninkrijk maar een Brits Kroonbezit.
Het eiland meet ruwweg 12 km van oost naar west en 15 km van noord naar zuid. Het heeft een oppervlakte van 77km² en een kustlijn van 65 km. Guernsey is onderverdeeld in tien parochies en heeft ongeveer 66.000 inwoners.
De belangrijkste havenplaats is St. Peter Port. St. Peter Port is niet alleen de hoofdstad van het eiland, maar ook een gezellige havenstad met een caleidoscoop aan architectonische stijlen en veel bistro’s, restaurants en winkeltjes.
Van lange witte zandstranden tot ruige rotsklippen met vele baaitjes, het gevarieerde landschap van Guernsey is een oase voor natuurliefhebbers. Het eiland bestaat uit een plateau dat oploopt vanaf de zandbaaien in het noorden tot de kliffen in het zuiden. Het plateau wordt doorsneden door valleien in de noord-zuid richting. Het hoogste punt is de Hautnez met 111 meter boven zeeniveau.
Het eiland heeft een aantal belangrijke natuurreservaten en een spectaculaire flora, van kleurrijke hangmanden langs de hoofdstraat van St Peter Port tot orchideeënvelden in het westen, van wilde hagen langs de paden over de klippen tot prachtig aangelegde tuinen.
Het baljuwschap Guernsey is een paradijs voor fijnproevers. De eilandbewoners zijn enthousiast over hun keuken. Guernsey heeft een unieke culinaire traditie, met een keur aan lokale producten, zowel uit de zee als van het land. Vooral St Peter Port heeft een grote keuze uit restaurants met een internationale keuken en veel gezellige pubs en cafés.
Guernsey is door het milde zeeklimaat een prima wandel eiland en vooral in het voorjaar is het genieten van de bloemenpracht. De bekendste wandeling is de 'Around Island Walk', een wandeling langs de kusten van Guernsey met een totale lengte van zo'n 63 km.