Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Guernsey Walk Around - Pembroke / St. Peter Port 15km

De 5e etappe van deze Guernsey Walk Around begint in Pembroke en loopt langs de kust naar St. Peter Port.
In St. Peter Port nemen we de bus naar Pembroke waar we de vierde etappe van deze Guernsey Walk Around hadden beŽindigd.
Bij Pembroke aan de baai van L'Ancresse lopen we over een smal paadje langs het strand en passeren weer enkele oude wachttorens.
Even later bereiken we Fort La Marchant dat dateert uit 1680. Daarna lopen we langs de Fontenelle Bay naar Fort Doyle dat dateert uit 1805. Het fort is nu in gebruik als vuurtoren en misthoorn.
Net voorbij het dit fort ligt een oude granietgroeve direct aan zee Beaucette Marina. Nadat een zijwand van deze groeve was opgeblazen stroomde de zee de groeve binnen. Het is nu in gebruik als jachthaven.
Na enige tijd bereiken we Dehus Dolman een overdekte prehistorische grafheuvel met een kleine en grote kamer. In het graf (tegen het plafond) is een tekening te zien van de Le Tombeau du Guardian (Grafbewaker).
Daarna passeren we Hommet Paradise een eilandje voor de kust. Een natuurgebied dat bij eb bereikt kan worden. Vanaf hier kan men ook op heldere dagen de Franse kust zien en de eilanden Herm, Sark en Aldereny. Daarna wandelen we om de baai van Bordeaux Harbour en even verderop ligt Vale Castle een fort op een heuvel waar we omheen lopen.
Dan komt het plaatsje St. Sampson in zicht een klein maar druk plaatsje met veel scheepbouw en een grote haven met veel boten. Vanaf hier wordt het uitzicht bepaald door veel industrie. Onderweg passeren we nog wel een tweetal oude wachttorens de Le Mont Crevelt Tower en de The Brehon Tower.
Ondertussen is St. Peter Port in zicht gekomen en lopen we langs de zee naar de hoofdstad van Guensey en tevens het eindpunt van deze zeer fraaie Guernsey Walk Around.

L'Ancresse Bay
Oude wachttoren
Fort Doyle
Dehus Dolman
St. Sampson