Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Sallandse Zandloper: Wesepe - Fortmond 15km.

GPS

Deze 3e etappe van de Sallandse Zandloper beginnen we in het dorpje Wesepe.
We lopen Wesepe uit en steken even daarna de Groote Vloedgrave over.
Hier wijkt de route wat af van het boekje omdat er op de route een paar nieuwe huizen worden gebouwd. De omleiding is ter plekke goed aangegeven. We volgen even een asfaltweg waarna we weer terugkeren op de route en steken de Groote Vloedgrave weer over.
We lopen een bosrijk gebied binnen en na enkele bospaden komen we bij het landgoed Boxbergen en Lankhorst. Hier krijgen we wederom te maken met een omleiding omdat een schouwpad langs een sloot te vol staat met onkruid.
Als we aankomen bij het water van de Soestwetering gaan we via het fietspad deze wetering geruime tijd volgen.
Na enige tijd passeren we het punt waar we links naar het eindpunt station Olst kunnen lopen. Wij blijven langs de wetering rechtdoor lopen richting Fortmond.
Nadat we de wetering twee maal zijn overgestoken verlaten we bij de Middelstraat de Soestwetering en volgen een tijdje een paar asfaltwegen.
We steken de spoorlijn Deventer-Zwolle over en wandelen naar het natuurgebied Duursche Waarden. We volgen eerst een paar smalle graspaden en komen bij een vlonderbrug over het water van de Lange Kolk. We steken dit water over en volgen wederom enkele smalle graspaden langs rietkragen.
Als we langs een moerasgebied lopen, komen we al snel bij een lange smalle brug over een oude rivierarm van de IJssel. Hier komen we bij het buurtschap Fortmond dat midden in het natuurgebied de Duursche Waarden in een bocht van de IJssel ligt.
Omdat dit gebied buiten de winterdijk in de uiterwaard ligt is het bij hoge waterstand van de IJssel onbereikbaar, het gebied rondom Fortmond heeft moerasachtige uiterwaarden omgeven door oude rivierduinen.
We lopen naar een schoorsteen van een oude steenfabriek en komen bij een uitkijktoren waar we een fraai uitzicht hebben op de IJssel en de uiterwaard.
Hier bij het pontje Het Kozakkenveer eindigd (of begint) de Sallandse Zandloper.

Groote Vloedgrave
Soestwetering
Vlonderbrug
Uitkijktoren
IJssel/Kozakkenveer