Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Sallandse Zandloper: Holten - Boetelerveld 15km.

GPS

Vanaf het station in Holten beginnen we deze 1e etappe van de Sallandse Zandlopen.
Al snel lopen we omhoog de Holterberg op en komen we langs het Natuurdiorama Holterberg.
Hier kun je een uitstapje maken naar de Canadese begraafplaats Holten.
Via verschillende paden lopen we verder omhoog door een bosgebied en hebben onderweg soms fraaie uitzichten op de omgeving.
Na enige tijd kun je een klein uitstapje maken naar een Onderduikershut die in 2000 door omwonende weer werd uitgegraven en in ere is hersteld. Een infomatiebord geeft informatie over de historie van deze plek.
Vlak daarna passeren we een klein oorlogsmonument en wandelen we verder naar het gebied van de Sprengenberg. De Sprengenberg is een huis op de heuvel Sprengenberg. In 1898 werd hier eerst een theekoepeltje gebouwd, dat in de jaren daarna werd uitgebreid met een woonhuis, een galerij en een toren. De toren kreeg de bijnaam de Palthetoren, genoemd naar de eigenaar.
Aangekomen bij de onverharde Deventerweg, verlaten we het bos en heidegebied van de Sprengenberg en lopen we een open agrarisch gebied binnen.
We passeren hier de plek Voorbijgangerserf, op deze plek vertelt een informatiebord het wel en wee van de keuterboertjes die hier vroeger in kleine boerderijtjes woonden en leefden. De oude waterpomp en contouren geven aan hoe de kleine boerderij was ingedeeld.
We passeren enkele oude boerderijen, lopen over enkele schouwpaden langs sloten en beken en passeren Haarle op een kleine afstand.
Via enkele kleine en smalle asfaltpaden wandelen we naar het natuurgebeid van het Boetelerveld.

Station Holten
Holterberg
Onderduikershut
Palthetoren
Schouwpad