Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Meinweg 1e etappe: (Roermond)-Herkenbosch naar Brüggen 16,5km.

GPS

Deze Meinweg route is eigenlijk een 2-daagse NS-wandeling van station Roermond naar station Swalmen.
Eventueel kan men via een 3e etappe een rondwandeling maken van 47,5km.
Vanaf het station van Roermond neemt men de bus naar Herkenbosch lijn 78 - halte Keulse Baan/Meinweg) waar deze tweedaagse NS wandeling begint met het startpunt vlakbij het bezoekerscentrum van "Natuurreservaat Meinweg".
Na een bezoekje aan het bezoekerscentrum passeren we de IJzeren Rijn, een oude spoorbaan van Antwerpen naar het Roergebied.
België wil deze oude spoorlijn eigenlijk weer in gebruik nemen maar de spoorlijn gaat echter dwars door het natuurreservaat en het stiltegebied van de Meinweg.
We lopen het natuurgebied van de Meinweg binnen en komen op de oude langgerekte Grote Herkenbosser Baan.

Wisselend wandelen we door bossen en heidevelden en passeren verschillende heidevennen waaronder de zeer fraaie Rolven. Dit is ook het gebied waar een drietal breuklijnen in het landschap zorgen voor de verschillende terrassen.
Even later passeren we de Elfenven en komen we langs de grens met Duitsland te lopen waarna we op afstand het gebied van de nooit in gebruik genomen staatsmijn "Beatrix" passeren.
We lopen hier nog steeds wisselend langs de grens en eenmaal over de grens passeren we weer een oude spoorlijn en lopen we langs het kleine Duitse plaatsje "Auf den Berg"in de richting van Elmpt.

Vlak voor Elmpt buigen we af en wandelen we een diep ingesneden beekdal binnen. We volgen geruime tijd, lopend door de bossen, dit beekdal waarna we even later in het gezellige historische stadje Brüggen voor het eerst de Swalm zien stromen bij het grote houten waterrad.
In Brüggen zijn verschillende hotels te vinden voor een overnachting.

Bezoekerscentrum
Rolven
Elfenven
Meinweg
Waterrad Brüggen