Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Stichtse Dorpenpad: Driebergen - Amerongen 26 km.

GPS

Onder een bewolkte hemel lopen wij vanaf het station Driebergen door het Willinkspark met zijn fraaie theekoepel naar de prachtige heidetuin in het Rijsenburgerbos en vervolgens langs een vijver naar de deftige buitenplaats Sparrendaal.
Door de dorpskern van Driebergen verlaten we, onder een zonnige hemel, de gemeente Driebergen en via de Engweg en de Gooijerdijk lopen we bij de buitenplaats Leeuwenburgh de bossen in, langs het kasteel van Moersbergen.
Spoedig lopen we langs het park en de toegangshekken van het kasteel Huis Doorn. In het mausoleum dat in het park is gelegen ligt keizer Willem II van Duitsland begraven.

In Doorn lopen we langs de oude kerk en de monumentale oude dorpspomp verder over de Postweg door het zuidelijke deel van de Kaapse Bossen. Wisselend door bossen en langs weilanden komen we bij het prachtige park van het fraaie kasteel Broekhuizen. Er zitten in de vijvers vele verschillende watervogels.
In Leersum lopen we de Donderberg op en komen we bij de graftombe van Nellestein, een 14 meter hoge uitkijktoren die op een mausoleum staat. Vanaf het dak van deze geelwit gepleisterde Dorische Tempel kunnen we de kerktorens van Amersfoort, Utrecht en Zaltbommel zien staan.

Door de bossen van Leersum gaat de route langs verschillende oude grafheuvels en daalt weer af naar de oude ridderhofstad Amerongen waar we een compleet rondje om het bekende Kasteel van Amerongen lopen. Vervolgens komen we uit op het fraaie dorpsplein met zijn waterpomp, gelegen voor de statige Sint Andrieskerk.
Hier eindigt onze eerste etappe van het Stichtse Dorpenpad.

Heidetuin Driebergen
Dorpspomp Doorn
Kasteel Broekhuizen
Graftombe Nellestein
Kasteel Amerongen