Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Rondje Nederland.

Nadat we al verschillende LAW's en Streekpaden hadden gelopen, waren we toe aan een nieuwe uitdaging.
Ooit was natuurlijk het bekende Pieterpad de uitdaging om Nederland van noord tot zuid te doorlopen en daarna sloeg het wandelvirus toe, verschillende andere paden werden met plezier uitgelopen, maar we zochten eigenlijk weer eens een nieuwe uitdaging!!! En dat idee vonden we tijdens het lopen van het Grenslandpad, welk pad de grenzen volgt van Nederland en Belgie.
Ergens halverwege kwam de vraag: Waarom volgt dit pad niet de Nederland/ Belgische grens tot aan Maastricht of tot aan Vaals?
En toen ontstond het idee om Nederland geheel in het rond te lopen aan de hand van de bestaande LAW's en/of Streekpaden, waarbij we zo dicht mogelijk de grenzen zouden volgen. Na een paar uurtjes puzzelen, hadden we de route klaar. Volg het Grenslandpad van Sluis naar Thorn, daarna een stukje Pelgrimspad en het Pieterpad volgen tot aan Maastricht. Vervolgens het Krijtlandpad, via Vaals tot aan Gulpen, om vervolgens weer een stukje Pelgrimspad, omhoog te lopen en verder het Pieterpad te volgen tot aan Venlo.
Omdat we hadden besloten zo dicht mogenlijk bij de grenzen te blijven, hebben we besloten om vanaf Venlo het nieuwe Maasduinen/Nierspad te nemen tot aan Gennep. Vanaf Gennep volgen we het Pieterpad weer tot bij Emmerich, waarna we het gehele Noaberpad kunnen uitlopen, langs de Duitse grens naar Nieuweschans.
Na Nieuweschans volgen we het Wad en Wierdenpad en daarna het Friese Kustpad. Dan over de Afsluitdijk en via de Wieringen naar Den Helder, waar we nog even een rondje Texelpad meenemen. Ondertussen zijn we ook nog even over de andere Waddeneilanden gehopt en hebben deze elk rond gelopen.
Vanaf Den Helder volgen we weer het Hollandse Kustpad en daarna wandelen we verder naar het zuiden via het Deltapad zodat we uiteindelijk weer bij ons vertrekpunt Sluis uitkomen.
Een globale rekensom vertelde ons dat we dan ongeveer 2100 kilometers verder zouden zijn.

Ga ook eens wandelen, probeer het en geniet van de plekjes waar
je anders met grote snelheid voorbij gaat.........!!!Uithuizen/Noordpolderzijl 13km

Vanaf de Menkemaborg, ťťn van de noordelijkste borgen van Nederland, wandelen we door Uithuizen. We steken de spoorlijn naar Delfzijl over en lopen over de Lauwersweg verder noordwaarts richting de Waddenzee.
Bij de Boerderij Westerstede, lopen we via een passage door de oude zeedijk, zien rechts een vogelbroed gebied en komen bij de nieuwe zeedijk aan die we gaan volgen naar Noordpolderzijl.
Links van ons zien we een uitgebreid poldergebied, de Lauwerpolder, met hier en daar enkele boerderijen en rechts de Waddenzee. In de verte zien we duidelijk de contouren van Rottermeroog en Rottermerplaat. De uitkijktoren en het huis op Rottermeroog zijn duidelijk zichtbaar.
Dan komen we bij Noorpolderzijl, de kleinste zeehaven van Nederland. De haven is alleen bij hoogwater bereikbaar via een smalle, ondiepe vaargeul. Hier ligt op de dijk ook het noorderlijste hunnebed van Nederland.