Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

  Wandeling: Rondje Nederland - 2.180Km.

Nadat we al verschillende LAW's en Streekpaden hadden gelopen, waren we toe aan een nieuwe uitdaging.
Ooit was natuurlijk het bekende Pieterpad de uitdaging om Nederland van noord tot zuid te doorlopen en daarna sloeg het wandelvirus toe, verschillende andere paden werden met plezier uitgelopen, maar we zochten eigenlijk weer eens een nieuwe uitdaging!!! En dat idee vonden we tijdens het lopen van het Grenslandpad, welk pad de grenzen volgt van Nederland en Belgie.
Ergens halverwege kwam de vraag: Waarom volgt dit pad niet de Nederland/ Belgische grens tot aan Maastricht of tot aan Vaals?
En toen ontstond het idee om Nederland geheel in het rond te lopen aan de hand van de bestaande LAW's en/of Streekpaden, waarbij we zo dicht mogelijk de grenzen zouden volgen. Na een paar uurtjes puzzelen, hadden we de route klaar. Volg het Grenslandpad van Sluis naar Thorn, daarna een stukje Pelgrimspad en het Pieterpad volgen tot aan Maastricht. Vervolgens het Krijtlandpad, via Vaals tot aan Gulpen, om vervolgens weer een stukje Pelgrimspad, omhoog te lopen en verder het Pieterpad te volgen tot aan Venlo.
Omdat we hadden besloten zo dicht mogenlijk bij de grenzen te blijven, hebben we besloten om vanaf Venlo het nieuwe Maasduinen/Nierspad te nemen tot aan Gennep. Vanaf Gennep volgen we het Pieterpad weer tot bij Emmerich, waarna we het gehele Noaberpad kunnen uitlopen, langs de Duitse grens naar Nieuweschans.
Na Nieuweschans volgen we het Wad en Wierdenpad en daarna het Friese Kustpad. Dan over de Afsluitdijk en via de Wieringen naar Den Helder, waar we nog even een rondje Texelpad meenemen. Ondertussen zijn we ook nog even over de andere Waddeneilanden gehopt en hebben deze elk rond gelopen.
Vanaf Den Helder volgen we weer het Hollandse Kustpad en daarna wandelen we verder naar het zuiden via het Deltapad zodat we uiteindelijk weer bij ons vertrekpunt Sluis uitkomen.
Een globale rekensom vertelde ons dat we dan ongeveer 2150 kilometers verder zouden zijn.

Ga ook eens wandelen, probeer het en geniet van de plekjes waar
je anders met grote snelheid voorbij gaat.........!!!Schoonebeek - Zwartemeer 17km

We passeren de schilderachtige boerderijen van het Oosterse Bos en een oude grenspaal en lopen al snel over graspaden naar het smalspoor museum van Griendsveen. Waar we even het museum binnenlopen.
Daarna lopen we via een routewijziging naar Weiteveen langs het Dommerskanaal. Na Weiteveen komt het Amsterdamsche Veld in zicht. Uitgestrekte heidevelden en moeras- gebieden, afgewisseld met waterplassen bepalen nu het beeld van de route. Via het natuurgebied Bargerveen lopen we naar het natuurgebied Meerstalblok, waar ook weer heidevelden en moerasgebieden met veengronden het beeld bepalen.
Na deze natuurreservaten, komen we uit op de parkeerplaats van het Staatsbosbeheer en krijgen we opnieuw te maken met een route wijziging. We lopen over een grasdijk van een waterbekken naar het riviertje de Runde, een veenbeek bij het dorpje Zwartemeer.