Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Azoren: Algemeen

De Azoren (in het Portugees: Açores) vormen een archipel in de Atlantische Oceaan op een afstand van circa 1350 km van de Portugese kust en op circa 2300 km van het Amerikaanse vasteland.
De archipel die ontdekt werd in 1427 bestaat uit negen bewoonde eilanden en een achtal onbewoonde eilandjes die samen een autonome regio van de republiek Portugal vormen.
De Azoren hebben een totale oppervlakte van 2247 km² en tellen ca. 280.000 inwoners. De eilandengroep wordt onderverdeeld in de Westelijke Azoren (Corvo en Flores), de Centrale Azoren (Faial, Pico, São Jorge, Graciosa en Terceira), de Oostelijke Azoren (São Miguel en Santa Maria). De meest westelijke eilanden Flores en Corvo liggen circa 500 km van de zuidoostelijkste eilanden Sao Miquel en Santa Maria verwijderd.
Het nationale parlement zetelt in Horta op Faial en de grootste stad is Ponta Delgada dat ook ligt op het grootste eiland São Miguel.
De eilanden van de Azoren zijn allen van vulkanische oorsprong. De hoogste vulkaan is de Pico op het gelijknamige eiland, die 2351 meter hoog is, en daarmee de hoogste piek van heel Portugal. Vooral op het eiland São Miguel zijn nog veel vulkanische activiteiten te zien in de vorm van borrelende modderpoelen en veel zwaveldampen die uit de grond opstijgen. Op verschillende eilanden vind je ook nog diverse kratermeren.
De Azoren hebben het gehele jaar door een constant klimaat, met weinig temperatuurverschillen. De temperatuur varieert tussen 14 en 25 °C, waarbij augustus de warmste maand is. Het zeewater varieert in temperatuur tussen 15 en 22 °C door het jaar, onder invloed van de Golfstroom.
Het hele jaar bloeien bloemen in diverse kleuren, maar het meest bekend zijn wel de hortensia's en de azalia's, die overal langs de wegen en tussen de weilanden gebruikt worden als haag. De vegetatie op de Azoren bestaat verder vooral uit tropische planten, zoals varens, palmbomen en bananenbomen, hoewel ook citrusvruchten, druiven en ananas gedijen in het zonnige klimaat. Laurierbossen, naaldbossen en mossen komen eveneens veelvuldig voor.
De prachtige natuur op de Azoren wisselt af met gezellige dorpen. Pittoreske vissersplaatsjes met witte huisjes en koloniale kerkjes liggen verscholen tussen de ruige kusten en de groene natuur. De Azoren, even helemaal weg van alle drukte, ontspanning en rust zijn er aan de orde van de dag......