Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

São Miquel: Algemeen

São Miguel is het grootste eiland en onderdeel van de Azoren-archipel.
São Miguel, ook wel bekend als het "Groene Eiland" is met een oppervlakte van 759 km² het grootste eiland van de Azoren en is met 140.000 inwoners tevens het eiland met de meeste inwoners. Het grootste gedeelte van de bevolking woont in de hoofdstad Ponta Delgada.
Vanaf Ponta Delgada zijn er vliegverbindingen met Lissabon, Porto, verschillende Europese steden en de andere eilanden van de archipel.
Ondanks dat het São Miguel het "Groene Eiland," wordt genoemd is het ook een eiland met veel vulkanische activiteiten. Op verschillende plekken vind je warme bronnen, bubbelende modderpoelen en plekken waar de zwaveldampen uit het groen opsteigen. Tevens liggen er op het eiland verschillende kratermeren.
Eén van de bekendste plekken aan de westkant van het eiland is de Sete Cidades. Dit bestaat uit een tweetal meren (Lagoa Azul en Lagoa Verde) met een omtrek van 12 km gelegen in een grote krater. Twee andere bekende kratermeren zijn "Lagoa das Furnas" en Lagoa de Fogo".
In het oosten van São Miguel zijn de warme (zwavel- en ijzerhoudende) bronnen en de botanische tuin "Terra Nostra" in Furnas een bekende trekpleister. In de warme grond bij de bronnen wordt de lokale specialiteit de "Cozido" bereid in grote ingegraven pannen. Cozido bestaat uit groenten, aardappelen en vlees of vis.
Op het eiland ligt ook de enige theeplantage van Europa, verder worden o.a. ananassen, bananen, tabak en passievruchten verbouwd.
De hoofdstad Ponta Delgada in het zuiden en Ribeira Grande in het noorden zijn de twee grootste plaatsen op het eiland.
Bij het pittoresk dorpje Mosteiros aan de westkust liggen enkele fraaie steenzuilen voor de kust en bij Ferraria vindt men een klein kuuroord met warmwater bronnen en in een rotsachtige kleine baai kan men hier in warm zeewater zwemmen door de hotspot onderwater.
Op verschillende plekken op het eiland liggen kleine natuurparken vaak met weelderige plantengroei, kleine riviertjes en watervallen.
Op São Miguel liggen ruim 35 uitgezette wandelingen over het eiland verspreid, de westkust is een geliefde plek voor vogelspotters en vanuit enkele vissersdorpjes kan je boottochten maken voor het spotten van Dolfijnen en Walvissen.

Lombo dos Milhos
Furnas
Theeplantage
Achadinha
Fenais da Ajuda