Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Corvo

Corvo is het kleinste eiland van de eilanden van de Azoren-archipel.
Het ovaalvormige eiland is ontstaan door erupties van de vulkaan Monte Gordo die een hoogte heeft van 718 meter. Het eiland is ongeveer 6,5km lang en ruwweg 4 km breed met een oppervlakte van 17 km².
Continentaal gezien ligt het eiland Corvo en het vlakbij gelegen eiland Flores niet op de Europese continentale plaat maar op de Noord-Amerikaanse continentale plaat en 1875km van het Europese continent en 1950 km vanaf het Noord-Amerikaanse continent (Newfoundland).
Er is maar één dorp op het eiland Vila Nova do Corvo dat ruim 450 inwoners heeft. Bij het dorpje ligt een klein vliegveld Corvo Airport dat verbindingen heeft met de andere eilanden van de archipel en tussen Corvo en Flores is een bootverbinding.
De naam Corvo betekent Raaf in het Portugees en werd in 1452 ontdekt door Diogo de Teive.
De reusachtige krater van de vulkaan Monte Gordo op het midden van het eiland is de Calderão deze heeft een diameter van 2350 meter en een diepte van 300 meter. In de krater liggen een tweetal meren. Op de kraterrand liggen de 2 hoogste toppen van het eiland de Morro dos Hommes (718m) en de Serrão Alto (663m).
Het uitzichtpunt Miradouro do Portão biedt een mooi uitzicht op Vila Nova en vanuit de Miradouro do Caldeirão (550 m) kijkt men in de vulkaankrater van de Caldeirão. De jongste uitbarsting op Corvo veroorzaakte een lavastroom die de oceaan bereikte dicht bij Punta Negra en voor de kust bij het schiereiland Ponta Torrais liggen een aantal kleine rotseilandjes.
Midden in het Vila Nova do Corvo staat de kerk Igreja de Nossa Senhora dos Milagres gebouwd in de 16de eeuw en later uitgebouwd in de 18de eeuw. Achter het altaar staat de beschermheilige van het eiland “Nossa Senhora dos Milagres” (Onze Lieve Vrouw van Wonderen). Tijdens het jaarlijkse eerbetoon aan de beschermheilige viert men de vreugde om op het mooiste en meest westelijke eiland van Europa te mogen wonen.
Op het kleine eiland staan verschillende kleine windmolens met driehoekige zeilen opgebouwd uit zwarte stenen langs de kust. Deze windmolens komen alleen op Corvo voor.
Corvo heeft een zeer beperkt aanbod aan accommodatie's en een paar kleine restaurants. Er zijn geen uitgaansgelegenheden op het eiland en fietsen en auto's kunnen er niet worden gehuurd. Er rijden geen bussen en een paar taxi's bedienen het hele eiland.