Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Oosterscheldepad: Algemeen 196km.

GPS
RouteInformatie

Het Oosterscheldepad is een Nationaal Streekpad (Sp 15) met een lengte van 196 km rond de Oosterschelde en werd in 2003 geopend. Het pad gaat over een aantal van de Zeeuwse eilanden; van Kruiningen naar Sint Annaland op het voormalige eiland Tholen.
De route is in beide richtingen met geel-rode tekens gemarkeerd en in een gids van het Nivon beschreven.
De route gaat geheel rond het Nationaal Park "Oosterschelde" met uitstapjes naar de landinwaarts gelegen Zeeuwse dorpjes. Een afwisselende route die een kennismaking biedt met dit nieuwste Nationaal Park.

De eeuwendurende strijd tegen het water is op veel plaatsen langs de route nog goed waarneembaar: van oude inlagen en verdronken polders tot en met de modernste Deltawerken.
Onderweg is er veel te zien: oude stadjes, dorpen, polders en dijken, landbouw, visserij en scheepvaart.
Het pad maakt op twee punten gebruik van pontveren die alleen in de zomermaanden in de vaart zijn dus buiten dit seizoen is de complete wandeling moeilijk te realiseren.
Het pad volgt vrijwel steeds verharde wegen, fietspaden en dijklichamen en begint in Zuid Beveland bij het station Kruiningen-Yerseke.
Het gaat via Yerseke, Wemeldinge, Goes en Wolphaartsdijk naar de Zandkreekdam.
Op Noord Beveland gaat het pad via Colijnsplaat en Wissenkerke naar de Oosterscheldekering.
Op Schouwen Duiveland gaat de route via Burghsluis en Zierikzee naar Bruinisse.
Hier moet u het veer naar Anna Jacobapolder nemen naar de overzijde.
Via Sint Philipsland gaat de route naar Tholen waar de route zich in twee delen splitst: een rechtstreekse route naar Sint Maartensdijk en een variant die de westkust van Tholen volgt, via Sint Annaland en Stavenisse.
In Gorishoek, achter Sint Maartensdijk, dient het veer naar Yerseke genomen te worden.